Проверката на цените на храните показа нелоялни практики и необосновано високи печалби

При 471 проверки Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения

магазин, супермаркетНелоялни търговски практики и съмнения за необосновано високи печалби, както и други нарушения, са разкрили управляващите в рамките на един месец, в който се извършиха проверки на цените на основните храни. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев представи резултатите от анализ на пазара.

Алексиев заяви, че правителството не обявява война на търговските вериги, нито иска да води такава, но е длъжно да защити потребителите.

В проверките на Националното координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти участват всички отговорни по темата държавни институции. Изградена е и методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайна потребителска цена.

Институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна, каза Христо Алексиев, цитиран от БТА.

За месец са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции.

Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция по безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения.

Националната агенция за приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии.

Вицепремиерът припомни, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

Годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5 % през януари, съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, който участваше в пресконференцията. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 % . Гечев сигнализира за много големи маржове между цените на дребно и на едро при някои продукти като яйца, масло, кашкавал, все млечни продукти, каза той, предаде БНР.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев сигнализира и за редица нелоялни практики и подвеждащи реклами.

Когато търговска верига обявява, че „само днес на най-ниска цена“ предлага определен продукт, се оказва, че нито е само днес, нито е на най-ниска цена, каза Алипиев. Дори обратно, конкурентни търговци са продавали по същото време на по-ниски цени.

 

Leave a Comment