Федерацията за хляб ще сезира прокуратурата, ако атаките към бранша продължат

Върне ли се ДДС, цената на самуните ще надхвърли 3 лева на дребно, прогнозира Мариана Кукушева

Мариана КукушеваАко атаките към производителите на хляб продължат, Федерацията на хлебарите и сладкарите в България ще сезира прокуратурата срещу тези, които всяват смут и притеснения в обществото. За това предупреди тази сутрин пред Нова тв председателят на организацията Мариана Кукушева.

Тя визира „група от хора“, в това число и бившия финансов министър Симеон Дянков, в целенасочена атака към бранша. Всички те са противници на решението за нулево ДДС на брашното и хляба, което влезе в сила от 1 юли 2022 г.

Кукушева каза, че след отпадане на данъка хлябът струва средно между 1,30 и 1,80 лева при 2,00 – 2,40 лв. преди това.

Ако се върне ДДС, цената на самуните ще прехвърли 3 лева, заяви председателят.

Тя отхвърли и други обвинения, предизвикани от ниската вече цена на пшеницата. Критикуващите нулевия данък дават пример с поевтинялото зърно и питат защо това не е отразено в цените на хляба.

Кукушева обясни, че зърното не се купува месец за месец. Най-големите количества се зареждат в силозите на мелниците през август и септември, веднага след жътвата. Не малко зърно се изкупува и на зелено. През лятото миналата година пшеницата се е продавала на доста по-висока цена от  тази в последните месеци.

Председателят на федерацията каза най-категорично, че българският хляб се прави от българска пшеница и че липсват доказателства у нас да влиза украинска пшеница.

На тези, които желаят да се върне ДДС върху брашното и хляба, Кукушева заяви, че данъкът от двете стоки е в годишен размер от 50 млн. лв. – сума, която не би решила нито един финансов проблем на страната и с която се подкрепят директно потребителите.

 

Leave a Comment