Търговските вериги работят с 80-90% надценка на храните според икономическия министър

Целта на служебния кабинет е да свали цените с 20-30%

supermarket89Търговските вериги работят с 80-90 % надценка на хранителните стоки, каза пред Нова тв икономическият министър Никола Стоянов. Следващата седмица министърът ще се срещне със служители на Комисията за защита на конкуренцията, за да разбере от тях дали са правили проверка за картел, организиран от търговските вериги.

Стоянов посочи още, че служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците ще трябва да уведомяват Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако искат да поставят надценка от 20-25 % върху доставната цена на хранителните продукти. Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката, обясни Стоянов.

Ние не сме разследващ орган, само искаме да осветлим кой колко печели, обясни Никола Стоянов.

Той допълни, че целта на служебното правителство е цените да бъдат намалени с 20-30 %. По думите му Комисията за защита на потребителите е направила близо 500 проверки за няколко седмици, при които са установени 480 нарушения, съставени са 205 акта.

Министърът уточни, че до края на седмицата се очаква да тръгне сайтът, на който ще може да се намери сравнение на цените на хранителни стоки в търговските вериги в страните от Европейския съюз и в България.

Leave a Comment