Безсеменните дини на Синджента стават все по-популярни у нас и търсени за износ

Със сигурност расте интересът на потребителите към дините без семки. Макар и по-скъпи, бъдещето е тяхно, казва Мирослав Ангелов, Маркетинг мениджър за зеленчукови семена на Синджента.

Мирослав Ангелов

Мирослав Ангелов

Отглеждането на такива дини все още не е масово

заради по-трудната технология на производство.

Поради простата причина, че дините трябва да се опрашват, традиционно се прилага схемата едно към три. Тоест на три реда безсеменни дини се сади един ред семенни. Възможно е да се използват и специални опрашители, като SP7 на Синджента, които се засаждат в самите редове и не отнемат от площта за производство“, поясни г-н Ангелов.

Технологията намалява средния добив от декар, едно, защото броят на безсеменните дини в един декар е по-малък. И второ, защото те са с по-малки, но по-удобни за потребителя размери. Редуцираният добив обаче се компенсира от заслужено по-високата цена на дините без семки и

по-добрата печалба на производителя

Другото, което е по-специфично при безсеменните дини, е, че са по-капризни за присаждане върху подложки.

Повечето производители в България, особено в традиционните райони на динята Харманли и Любимец, сами си присаждат растенията. Разбира се, има и стопани, които отглеждат дините без подложки, но така поемат повече рискове от температурен стрес и патогени.

Безсеменните дини в България са предназначени

почти 100% за ранно производство,

посочи Мирослав Ангелов. „Имаме голям производител в района на Плевен, който се е утвърдил от години като професионалист и партньор на Синджента. В Южна България отглеждането на безсеменни дини е концентрирано около Пазарджик и Любимец.“

Пазарът на дините без семки е в търговските вериги у нас, а също така и извън България.

Безсеменна диня от Синджента, произведена у нас

Безсеменна диня от Синджента, произведена у нас

„Нашите безсеменни сортове са два. Единият е Ред Джаспър – той е с по-светла кора с тъмни ивици, наричаме тази окраска тигрова.  Другият сорт е Морена и той е с изцяло тъмнозелен цвят. Идеята на създателите на двата безсеменни сорта е те да се различават на външен вид от традиционните дини, така че потребителят лесно да ги разпознава. И двата сорта са с са с висока захарност, предпочитани от деца, родители и хора, които се хранят здравословно“, поясни маркетинг-мениджърът на Синджента.

Относно производството на

стандартните сладки дини със семки

Мирослав Ангелов забелязва от 2021 г. и досега интерес, който расте година след година, включително и през 2023 г.

„През 2022 г. се случи така, че за ранните дини имаше търсене, но цената не беше добра за производителите.  На фона на повсеместно повишаващите се цени, при дините не се наблюдаваше ръст и стопаните не бяха доволни. Тогава си помислихме, че това ще се отрази на търсенето на семена тази година. Но се оказа, че основното и късното производство имаха отличен пазар и добри цени. Заради войната в Украйна, имаше повишено търсене и търговци изкупиха сериозни количества дини, предназначени за Украйна и Румъния. Това до голяма степен спаси сезона“, разказа Ангелов.

Устойчивостта на хибридите към основни заболявания

е сред генералните цели на Синджента. Хибридите, които компанията предлага, са с голяма степен на устойчивост срещу икономически важни вредители. С политиката на Брюксел да забранява активни вещества на пестициди, които вредят на околната среда, генетически заложената устойчивост става все по-важна.

„Нещата очевидно отиват натам  все повече и повече да се търсят сортове, които са устойчиви на по-голям набор от болести и неприятели. Почти всички наши сортове дини например имат устойчивост на антракноза и на фузариум“, даде пример Мирослав Ангелов.

Leave a Comment