Днес в Пловдив горещ Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Аграрен университетДнес в 12 часа в Аграрния университет в Пловдив ще започне Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Очаква се той да протече на висок градус.

В града на тепетата пристига земеделският министър Явор Гечев, заедно с част от ръководството на министерството. В аудитория 1 ще присъстват и представители на браншови организации от сектора, които все още не  приемат, че Стратегическият план за земеделие не може да бъде променен от тази година, там където изглежда неприложим и калпаво написан.

Темите, които ще се разгледат на Консултативния съвет не са свързани със Стратегическия план.

Според предварителния дневен ред ще бъде съобщен срокът планиран за плащане на обвързано подпомагане на сектор плодове и зеленчуци, ще бъде представен индикативен график за директните плащания за кампания 2021-2022 г.

От министерството ще дадат подробности за държавната помощ за преодоляване последствията от войната в Украйна и държавната помощ за инвестиции в първична растениевъдна продукция. В държавната помощ за инвестиции ще бъдат посочени максимален размер на инвестициите и размер на подпомагането на един стопанин за програмния период.

Ще се обсъди и проектонаредбата за директни плащания, която предизвика отрицателни становища.

Министерство сподели вчера с браншовите организации съставените технологични карти за различните, подлежащи на подпомагане, зеленчуци, овощни видове и десертни лозя, така че вероятно и там ще има обсъждане.

Leave a Comment