След снощи: Възможно е водата на „Напоителни системи“ да стане безплатна

Необходими са 14 млн. лв., изчисли Димитър Мачуганов
напоителен каналСреща между земеделския министър Явор Гечев и браншовици от сектор Плодове и зеленчуци и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), проведена снощи, даде надежда, че поливната вода на „Напоителни системи“ може да стане безплатна.
Темата с новата цена на водата на държавното дружество предизвика възмущението на земеделци от различни сектори и особено на оризопроизводителите, който ползват услугите на „Напоителни системи“. Оказа се, че на места поливната вода е увеличена с 300% и то в период, когато отрасълът е разтърсван от различни кризи, свързани най-общо с повишаване на разходите за производство и ограничаване на пазара.
Според Димитър Магучанов от НАЗ, за решаване на проблема с водата за напояване са необходими 14 милиона лева. Той заяви през националното радио, че с тези средства водата би станала безплатна за всички земеделци ползватели. А ако се осигури годишен бюджет от 20 млн. лв., то държавното предприятие ще може да си планира и разходи за поддържане на съоръженията. „Сумата е обидно ниска“, каза зърнопроизводителят.
Той даде пример с поливната вода в Турция, която е напълно безплатна за производителите.
Облагодетелствани вече 7 години с безплатна вода са и земеделските стопани в Румъния. Освен че не плащат за поливане, 50% от разходите им за електроенергията, ползвана за напояването, се покриват от държавата.
Димитър Мачуганов каза, че е обнадежден от срещата с министъра. „Министър Явор Гечев пое ангажимент да даде всичко от себе си и да се осигурят средствата“, цитира зърнопроизводителят. „Като разбра сумата – за какво става въпрос и като разбра, че има практика в Румъния, сякаш почувства, че тази идея е осъществима реално. И смята, че има идеи как да предложи на министъра на финансите, сякаш има добра идея как да се намерят и подсигурят средствата и да се приключи един път завинаги тази сага с „Напоителни системи“, което много прилича на „Топлофикация София“ – там намаляват клиентите и продължават да се вдигат цените“, заяви той пред БНР.

„Геноцидът с напояването в България не може да продължава“, каза още уважаваният земеделец и обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.

Leave a Comment