Русия ще удължи сделката за износ на украинско зърно по море, но само за още 60 дни

Кремъл твърди, че ООН не е помогнала за улесняване износа на руски храни и торове, за което има споразумение с 3-годишен срок на действие

черноморско пристанище на УкрайнаРусия заяви в понеделник, че се е съгласила да удължи сделката, която позволява на украинския износ на зърно да преминава през блокираното Черно море, но само за още 60 дни.

Сделката, първоначално сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, беше удължена веднъж през ноември за 120 дни и се подновява автоматично на 18 март, ако никоя страна не възрази. Около 24 милиона тона украинска продукция са транспортирани досега в рамките на Черноморската инициатива за зърно, на фона на тоталната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, припомня „Политико“.

Русия „не възразява срещу следващото удължаване на „Черноморската инициатива“ след изтичането на втория срок на 18 март, но само за 60 дни“, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин в изявление, публикувано от руската мисия  в  Женева след разговори с представители на ООН.

Украинският вицепремиер Олександър Кубраков отговори в  туит , че първоначалното споразумение по черноморската сделка за зърно предвижда 120-дневно удължаване – а не 60-те дни, договорени от Москва.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и украинският президент Володимир Зеленски  призоваха за  удължаване на износа на среща в Киев миналата седмица, като подчертаха важността на инициативата за намаляване на световните цени на храните и справяне с  продоволствената несигурност .

Съгласно второ споразумение, сключено с Москва през юли 2022 г., ООН се съгласи да помогне за улесняването на износа на руски храни и торове за период от три години. Кремъл твърди, че тази страна на сделката не е спазена, като се аргументира, че западните санкции, насочени срещу олигарсите в производството на торове и основната селскостопанска банка на Русия, са възпрепятствали собствения му износ на торове и храни.

Последният път, когато сделката беше подновена  през ноември , Русия заплаши да се оттегли, освен ако тези санкции не бъдат премахнати, но в крайна сметка се съгласи на удължаване.

 

Leave a Comment