Нормативен хаос сътвориха снощи земеделските власти (допълнена)

Уж Наредба 3 е обнародвана, но пък по нея върви обществено обсъждане до 22 март, бе съобщено късно снощи

МЗХБраншови организации бяха хвърлени в хаос, след като тази сутрин прочетоха късно публикувано снощи на страницата на фонд „Земеделие“ съобщение.

От съобщението, което може да видите по-долу, някак си се остава с впечатлението, че Наредба №3 за директните плащания, която бе публикувана на 14 март, може да продължи да се обсъжда и коментира до 22 март (?!). А след като се обнародва в „Държавен вестник“, ще може да започне подаването на заявления по Кампания 2023.

Ето съобщението на страницата на ДФЗ (което може вече да е поправено, докато подготвяме този текст):

dfz-oficialna-poziciq„Всички бенефициери, кандидати по интервенциите на Директните плащания за Кампания 2023, ще могат да подадат в срок заявленията си за подпомагане. Кампания 2023 ще започне след публикуване на подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на директните плащания и подаването на заявленията за подпомагане.

На 14 март 2023 г. в „Държавен вестник“ (бр. 23) беше публикувана Наредба № 3 от 10 март 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции. Предстои завършване на процедурата по обществено обсъждане на Наредбата, като срокът за внасяне на предложения и коментари, обявен от Министерството на земеделието е до 22 март 2023г. След отразяване на постъпилите становища и предложения, Наредбата ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. Приемът на заявления за Кампания 2023 ще бъде възможен след нейното обнародване.

В тази връзка системите ИСАК и СЕУ са недостъпни за работа по линия на интервенциите по Директните плащания поради извършване на актуализация, свързана с предвидените изисквания в приложимото законодателство. Целта е успешното и навременно стартиране на прилагането на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за Кампания 2023 г. Към настоящия момент земеделските стопани могат да се регистрират в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

Припомняме, че за улеснение на кандидатите, в секция „Обратна връзка и помощ“ на СЕУ са публикувани видео ръководства за регистрация и работа със системата, a за допълнителна информация потребителите могат да използват и платформата за „Въпроси и мнения“.“

Нека подчертаем, че горното съобщение не бе изпратено до медиите.

Разсъжденията по прессъобщението, публикувано на сайта на фонда, неминуемо стигат до заключението, че публикуваната тази седмица Наредба 3 ще бъде променена, след което обнародвана в най-кратки срокове.

Този извод, въпреки че е неуважителен към министерството като ведомство, чието отношение към „Държавен вестник“ е като към таблоид, все пак успокоява браншовиците, които са недоволни от текстовете в Наредбата. Те си казват: „Значи имаме шанс да бъдем чути от министерството и наредбата да бъде променена“.

Да, ама уви, не.

Агро Пловдив разбра от свои източници в министерството, че Наредба №3 си остава без промяна, така както е обнародвана.

Общественото обсъждане, което продължава до 22 март, се отнася до проекта на Наредба за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни.

Уточнение

Малко след публикацията от ДФ „Земеделие“ – РА се свързаха с Агро Пловдив, за да съобщят, че недоразумението в първоначално публикувания на страницата на фонда текст, се дължи на техническа грешка.

От ДФЗ казаха още, че вече са редактирани подвеждащите пропуски.

Leave a Comment