Фермерската партия в Нидерландия с шокираща победа на изборите

Коментатори описват изборния успех на движението Фермер – гражданин, оглавено от Каролин ван дер Плас, като истинско земетресение в политиката

Фермерска партия смая холандската политика и се очертава да бъде най-голямата партия в горната камара на парламента след провинциалните избори, пише BBC.

Движението фермер-гражданин (BBB) ​​беше създадено едва през 2019 г. в резултат на широко разпространените протести на фермерите.

Но с повечето преброени гласове те трябва да спечелят 15 места от местата в Сената с почти 20% от гласовете.

Лидерът Каролин ван дер Плас

Лидерът Каролин ван дер Плас    Снимка на Сем ван дер Вал в Shutterstock

SHUTTERSTOCK

„Това не е нормално, но всъщност е! Всички нормални граждани са гласували“, каза лидерът Каролин ван дер Плас.

BBB има за цел да се бори с правителствените планове за намаляване на вредните за биоразнообразието азотни емисии чрез драматично намаляване на броя на добитъка и изкупуване на хиляди ферми.

Привлекателността на партията бързо се разпространи извън селските райони, върху популистка платформа, която представлява традиционни, консервативни холандски социални и морални ценности.

Шокирана от мащаба на техния успех, г-жа ван дер Плас каза на поддръжниците си, че избирателите обикновено остават вкъщи, ако изгубят вяра в политиката: „Но днес хората показаха, че не могат да стоят повече вкъщи. Няма да бъдем игнорирани повече.“

Избирателната активност на гласуването в сряда, оценена на 57,5%, беше най-високата от години, а най-големият губещ за вечерта беше крайнодясната партия Форум за демокрация.

За гласоподавателите в селските райони основният стимул за подкрепа на BBB беше да протестират срещу намаляването на азотните емисии.

Но гласоподаватели също излязоха с подкрепа за Зелените, а екологичните организации предупредиха, че проблемите на Нидерландия няма да изчезнат.

Подготовката за гласуването беше доминирана от гледката на трактори на фермери по улиците на Хага и извън мястото, където се проведе дебатът на лидерите преди гласуването.

 

Коментаторът Бен Коутс описа резултата като „нещо като земетресение в холандската политика“.

Застанала пред поддръжници в сряда вечерта, Каролин ван дер Плас носеше запазената си марка зелен лак за нокти и пръстен с обърнато холандско знаме, символ на антиправителствените протести.

Дъщеря на майка ирландка и баща холандец, тя загуби съпруга си Ян от рак на панкреаса, когато протестите започнаха през 2019 г. Тя не прилича на нито един холандски партиен лидер – и за много избиратели това е нейната привлекателност.

Leave a Comment