В Световния ден на водите ООН предупреждава за глобална водна криза

в завода за разсад - ПловдивДоклад на ООН предупреждава за надвиснала глобална водна криза и „непосредствен риск“ от недостиг поради свръхпотребление и изменение на климата.

Светът „сляпо върви по опасен път“ на „вампирско свръхпотребление и свръхразвитие“, се казва в доклада.

Публикуването му идва преди първата голяма среща на върха на ООН за водата от 1977 г.

Хиляди делегати ще присъстват на тридневната среща в Ню Йорк, която започва днес, когато отбелязваме Световния ден на водата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш казва, че водата, „кръвта на човечеството“, се изчерпва от „неустойчиво използване на вода, замърсяване и неконтролирано глобално затопляне“.

Докладът, публикуван от UN Water и ЮНЕСКО , предупреждава, че „недостигът става ендемичен“ поради свръхконсумация и замърсяване, докато глобалното затопляне ще увеличи сезонния недостиг на вода както в районите с изобилие от вода, така и в тези, които вече са напрегнати.

В него се казва, че около 10% от световното население или към 3,5 милиарда души в момента живеят в райони с висок или критичен воден стрес поне един месец в годината.

Глобалното водоснабдяване е изправено пред несигурност и ако не се справим с това ще настъпи глобална криза. В бъдеще водните ресулси трябва да се управляват по-внимателно.

„На планетата има достатъчно вода, ако я управляваме по-ефективно, отколкото сме я управлявали през последните няколко десетилетия“, каза заместник-генералният секретар на ООН Уша Рао Монари.

Според нея светът трябва да намери нови модели на управление и повторно използване на водата.

Leave a Comment