Инфлацията на храните във Великобритания достигна невижданите 18,2%

хипермаркет във ВеликобританияИнфлацията на храните във Великобритания достигна нов връх от 18,2% през последния месец на фона на недостига на пресни плодове и зеленчуци по рафтовете на супермаркетите. (По-рано този месец българския статистически институт съобщи, че годишната инфлация на храните и безалкохолните напитки през февруари е 23,8%.)

Цените на основни продукти като зеленчуци, яйца и млечни продукти скочиха до нива, невиждани от 45 години, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Инфлацията при храните се ускори силно през февруари до нов рекорд от 16,8% през януари, най-бързият темп на годишна база от 1977 г. насам.

Цените на зеленчуците са скочили с 18% през годината до февруари, най-високият темп от февруари 2009 г., обясниха от статистиката.

„Най-големият възходящ ефект дойде от зеленчуците, където цените се повишиха през месеца до февруари 2023 г. с повече от година по-рано“, добавя той.

„Има съобщения в медиите за недостиг на продукти от салата и други зеленчуци, според съобщенията поради лошото време в Южна Европа и Африка.

По-рано този месец най-големите търговци на дребно във Великобритания наложиха национални ограничения за закупуване на плодове и зеленчуци поради екстремното време, което удря реколтите в чужбина, както и заради високите цени на енергията.

Asda, Morrisons, Aldi и Tesco бяха поставили ограничения за закупуване на продукти като домати, чушки и краставици.

Разходите за енергия, храна за животни и консумативите за отглеждане на храна днес са на исторически върхове, като инфлацията в селското стопанство остава близо 19%

 

Leave a Comment