80% от цената на водата за напояване ще е дотирана, храните ще следим от foodprice.bg

vpnqvvumd„Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни“, обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните. 

Служебното правителство ще разработи Закон за надценките на храни и Закон за търговията с храни и ще приеме Наредбата за проследимост на качеството и цените на храните, която ще е регистър за цени и документи по веригата, казаха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Явор Гечев.

Наредбата обхваща всички видове храни, както и напитки като минерална вода.

Двамата служебни министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти с адрес foodprice.bg, който трябва да е активен след 15:30 часа.

Платформата е разработена от “Информационно обслужване“ АД и струва 30 хил. лв. Тя дава възможност за сравнение на цените у нас и в 7 европейски държави – в  Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

Засега ще се наблюдават 30 основни хранителни продукта, чиито цени ще са с ДДС. Търговските вериги с обороти над 30 млн. лв. ще могат да публикуват своите цени. Това няма да е задължително, а доброволно.

До момента са съставени актове за над милион и половина лева заради нелоялни търговски практики, съобщиха още на пресконференцията.

Leave a Comment