ЕК одобри облекчен търговски режим за свине в някои общини на Благоевград, Пловдив и Варна

Ограниченията, наложени заради Африканската чума, остават за някои животновъдни обекти в област Пазарджик

свиневъдство, прасетаДържавите членки единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта Африканска чума по свинете (АЧС).

Българските власти доказаха пред Европейската комисия (ЕК) и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати.

В резултат на обсъжданията, проведени на 23 март 2023 г., с по-облекчен режим на търговия са животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в следните населени места по области: Благоевград (Сандански, Струмяни и Петрич), Пловдив (Хисар, Съединение, Марица, Родопи и Пловдив) и Варна (Бяла и Долни Чифлик).

Ограниченията, приложими за зони в част III от приложението на регламента, определящ специални мерки за контрол по отношение на Африканската чума по свинете, остават само за животновъдни обекти в няколко населени места в област Пазарджик (Априлци, Сбор, Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците и Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и с. Свобода).

След публикуването на изменението, с изключение на гореописаните населени места от област Пазарджик, в останалата част от територията  на България ще се прилагат мерките за ограничителна зона от част II, с огнища на АЧС при диви свине, съгласно категоризацията на ЕС.

Рискът по отношение на АЧС остава висок поради повсеместното разпространение на заболяването в популацията на дивите свине в Европа, включително при дивите свине на територията на България. Необходимо е усилията за ликвидиране на заболяването АЧС да продължат, като се спазват мерките за биосигурност, с акцент върху прилагането на строги мерки за предотвратяване директни/индиректни контакти между домашни и диви свине. Също така е необходим и интегриран подход по отношение на популацията на диви свине в България и съседните държави.

 

Leave a Comment