Започва протест на лозари, НБА декларира подкрепа за недоволните земеделски общности

Протестът на Националната асоциация на зърнопроизводителите провокира и други организации да изразят недоволство от работата на държавните институции. Днес сдружението на българските лозари също излиза на протест. В обедните часове Националната био асоциация (НБА) изпрати остра декларация в подкрепа на стачкуваците сектори.

Архивна снимка на Агло Пловдив

Архивна снимка на Агло Пловдив

Лозари пред Президентството и МЗм

Днес в 13 часа започва протест на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ). Недоволните ще се съберат пред Президентството, където ще останат около един час.

След това лозарите ще се придвижат към Министерството на земеделието. От 14:30 до 15:30 часа протестът ще протече там.

От сдружението мотивират протеста с „очевидната проява на незаинтересованост от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора и липсата на адекватни действия от Министерство на земеделието“.

Според лозарите министерство e абдикирало от всички сектори в земеделието, но специално за лозарския бранш отсъствието на креативни политики датира от десет години, посочват от НСБЛ.  Сдружението отправя следните искания:

  • Обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието;
  • Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието;
  • Инвестиции/мерки за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства. Работещи!;
  • Предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя. (за минимум 5 последователни години, като временна кризисна мярка за подобряване на състоянието на сектора). Алтернативно предвиждане на бюджет и предоставяне на възможност за изкореняване на лозови насаждения с оглед да създаде възможност да си преструктурираме бизнеса;
  • Ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях, не самостоятелно;
  • Контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни. Контрол на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната;
  • Компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и Национална агенция за приходите, както и контрол на качеството на лозаро-винарски продукти на национално ниво.
Декларация на националната био асоциация (НБА)

Национална био асоциация, изцяло подкрепя и се присъединява към стачните искания на цялата земеделска общност в България, по повод исканията за ограничаване на вноса на некачествени стоки от Украйна, както и за незабавна промяна на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Р. България.

Всеки български земеделски стопанин има право на достоен труд, заплащане и равнопоставено подпомагане спрямо колегите му от Западна Европа.

Категорично не подкрепяме гаврата, която упражнява над нас служебното управление в сектор „Земеделие“, което :

– управлява Министерство на земеделието като „ЕТ“;

– прокарва лобистки схеми за източване на европейски средства, през схеми прилагани в настоящия Стратегически план;

– силно ограничава подпомагането на реалните земеделски стопани от всички сектори на производството.

Време е на всичко това да се сложи край и земеделския сектор в България, да не се управлява от неквалифицирани, корумпирани и зависими хора.

Leave a Comment