Очакват се 3-дневни валежи със стопанско значение

буря, небе, дъждНационалният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен – жълт код, за значителни валежи в Западна и Централна България, с количества за денонощието от 20-35 литра на квадратен метър. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

На много места валежите днес ще са придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки, информират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

За област Пловдив прогнозата е, че валежите ще започнат още в ранния следобед днес и ще продължат през ноща. Сумарно за трите дни от днес до сряда включително ще паднат към 30 литра дъжд, като той ще е най-обилен днес. Температурите ще са в диапазона 7-14 градуса, а в сряда ще е най-хладно с максимална температура 9ºС.

От НИМХ съобщават, че днес от юг-югозапад ще започне бързо увеличение на облачността. Около обяд ще започнат валежи от дъжд, след обяд и през нощта срещу вторник в Западна и Централна България валежите ще са интензивни и значителни, на места придружени и с гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър, който вечерта ще започне да се усилва и с него да нахлува студен въздух.

Leave a Comment