Недопустимо! МЗм затвори врата пред 7-те най-стари организации от сектор Плодове и зеленчуци

Предпочита да контактува с една новосъздадена организация за проблемите в сектора и отказва среща с останалите сдружения
Браншовиците искат оставката на зам.-министър Тодор Джиков
Тодор Джиков

Тодор Джиков

Министерството на земеделието в лицето на заместник-министър Тодор Джиков отказа среща с представители на 7 браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци. За сметка на това обаче днес предиобед се е осъществила среща с членове от новосъздадено обединение от същия сектор. Срещата е била във връзка с пролетните мразове, които унищожиха плодовата реколта в страната.

Това разбираме от писмото на 7-те браншови организации, изпратено до президента, премиера, земеделския министър, политическите партии в 49-то Народно събрание и медиите и земеделските стопани от сектора.

По този повод организациите поискаха оставката на заместник-министър Джиков, който всъщност е отхвърлил предложението на отблъснатите браншовици за участие в разговора за проблемите при Плодове и зеленчуци.

Куриозното е, че до миналата година Тодор Джиков като председател на браншова организация на картофопроизводителите и останалите председатели от Плодове и зеленчуци заедно са обсъждали проблемите в сектора и са настоявали за приемане на предложенията им пред ръководителите в министерството.

За липсата на комуникация между министър и браншовици виж ТУК – Всичко се обърка в сектор Плодове и зеленчуци

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕТАЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н ЯВОР ГЕЧЕВ, МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НА 49 ПАРЛАМЕНТ

ДО МЕДИИ И ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕКТОР „ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ“

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

През изминалата седмица българското овощарство претърпя огромни загуби в следствие на минусовите температури в повечето райони на страната. Очакваната почти нулева реколта от различните овощни видове, предстоящите загуби на нашите членове и като цяло на производителите на плодове ни дава повод да се обърнем към всички Вас.

Вчера късно след обяд научихме, че заместник-министър Джиков е определил среща с представители на браншова организация от сектор „Плодове и зеленчуци“ за днес от 10.30 в сградата на МЗм.

Ние, представителите на седем браншови организации, не бяхме поканени, въпреки че беше наложително да присъстваме.

Нещо повече, в разговор с г-н Джиков вчера поискахме да бъдем допуснати на срещата днес. Но той отказа категорично със следното обяснение: “Има формат, който е вече изготвен. Има пуснато писмо, в което е определен час за среща. Министърът ме е ангажирал да ги приема. … Бях ясен и категоричен. …. ТОЧКА.”

Защо не бяхме допуснати?

За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира, едва ли не рекламира, едно определено сдружение. Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дървета си, заместник-министър Джиков не допуска до така важната днес среща представители на седем браншови организации.

Редно е формата на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една.

Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването – да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно – като технологии, като резултати.

Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал.

Тук възниква следният проблем: Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%.

Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е в следствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на МЗм. Това, което се случва днес е капката, която преля чашата на търпението ни.

Поведението на заместник-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително. Настояваме за незабавната му оставка. В тези трудни времена не е нужно да се противопоставяме, а да работим заедно за да има българско земеделие изобщо. Свързващото звено би трябвало да е именно нашето министерство на земеделие, а това, което се случва за съжаление напомня на „Разделяй и владей“.

С уважение:

АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ

НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ

СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ

Leave a Comment