Към 15 000 тона български пчелен мед залежава заради евтиния внос от Украйна

Цената е паднала под дъното и въпреки това търсене няма, казна Николай Гайдов
Николай Гайдов Архивна снимка на Агро Пловдив

Николай Гайдов
Архивна снимка на Агро Пловдив

Към 15 хиляди тона пчелен мед, произведен от българските пчелари, стои непродаден по лични складове. Количеството е огромно, особено като се знае, че годишното производство в страната е около 10-11 хиляди тона. Това заяви от името на колегите си в страната Николай Гайдов, председател на общинското пчеларско сдружение „Акация 1899“ в Пловдив.

Причината за пазарния застой е вносът на евтин пчелен мед от Украйна. „Доколкото знам, украинският продукт влиза у нас на 1,8 долара за килограм“, каза той.

Поради липсата на държавен контрол е твърде вероятно този мед, след като се пакетира тук, да му се лепи етикет, че е български.

Докато през септември 2022 г. пчеларите са продавали на едро сладкия продукт за 4,50 до 5,20 лева за килограм, сега сделките са възможни, само ако стоката се предложи на около 3-3,50 лева – цена, която е по-ниска от годините преди да започне рязкото поскъпване на живота. „В същото време консумативите, които ползваме, са се вдигнали почти двойно“, сравнява Николай Гайдов. И дава пример: рамките струваха преди година 0,92 лева за брой, а сега са по 1,50 лева. Храната за пчели беше 2,05 лв., а днес е 3,60 лева.“

„Истината е, че дори и на 3 лева за килограм, търсене на пчелен мед няма. Пазарът е задръстен, потреблението е все по-слабо. Единствено вървят продажбите на биологичен мед, но и там цената падна“, каза председателят на „Акация 1899“.

Николай Гайдов е сигурен, че на границата с Румъния пчелният мед не се изследва. А е важно това да се прави, тъй като в Украйна няма забрана за лекуването на пчелите с антибиотици, каквато е наложена в държавите в ЕС, в това число и България.

Спадът в търсенето на пчелен мед е започнал през септември м.г. и малко по малко се е стигнало до точката на замръзване.

Тази неволя идва на фона на други беди. В Бургаско, Ямболско и Старозагорско пчелари констатират смъртност до 70% на пчелните семейства.

Другата лоша новина е, че интервенцията за пчеларите по Стратегическия план все още е в идейна фаза и с неактуализирани цени.

В предишни години секторът е кандидатствал още през октомври-ноември предходната година по мерките в пчеларската програма. Сега никой не знае кога ще се отвори възможността на инвестиции чрез интервенцията.

 

Leave a Comment