Людмил Работов: Можем да осигурим 3,7 млн. тона роден слънчоглед на преработвателите

Производителите искат забраната за внос на зърно, маслодайни семена, брашно и олио да остане до 31 декември 2023 г.

Людмил Работов„Още е рано да се каже дали се е раздвижил пазарът на слънчоглед“, каза днес Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Точно от тази нощ влезе в сила забраната за внос на над 20 продукта от Украйна, в това число от житни и маслодайни култури. Целта е производителите най-после да реализират залежалата в складовете от миналата есен стока.

Преработвателите на слънчоглед – продуктът, който най-масово бе експортиран от Украйна към България и препълни складовете на заводите за олио и белени семки, се обявиха против забраната с аргумента, че българското производство не може да натовари наличните мощности  и без внос на суровина те ще загубят пазарите си. Тази сутрин по БНТ представител на маслобойна в Полски Тръмбеш заяви, че индустрията може да преработва годишно 3,5 млн. тона слънчоглед като олио и още до 700 хил. тона като ядка. В същото време годишното българско производство е около 2 милиона тона. От предприятието представиха статистика, че предишната стопанска година – от 1 септември 2021 г. до 31 август 2022 г. заводите са преработили общо 3,150 млн. тона слънчоглед, от които към 2 милиона български и 1,4 милиона от внос. За тази стопанска година дотук (от 1 септември 2022 г. до 1 април 2023 г.) са внесени близо 640 хил. тона слънчоглед, и заедно с количествата от България заводите са преработили едва 1,4 млн. тона. Причината да не се купува български слънчоглед е желанието на производителите да продават на по-висока цена. „Цената, на която купуваме, е международна и зависи от цената на суровото слънчогледово олио. Тя е една и съща за българския и украинския слънчоглед“, казаха от предприятието.

Срещу това Людмил Работов противопостави други цифри. „У нас в складовете на производителите има непродадени 1,5 милиона тона слънчоглед. А от новата реколта, чието прибиране ще започне август-септември, очакваме още 2,2 милиона тона. За тази година преработвателите ще имат повече от необходимите количества, тъй като разполагат и с вносна суровина в силозите си“, посочи Людмил Работов.

Той допълни, че зърнопроизводителите се надяват на цена, с която да покрият поне себестойността на продукцията, която се е увеличила заради складовите разходи за запазване на слънчогледовите семена.

По тази причина от Националната асоциация на зърнопроизводителите искат забраната за внос от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, брашно и олио да се запази до 31 декември тази година. А в края на годината да се прецени дали мораториумът да отпадне или да се удължи, и за кои продукти да стане това.

Leave a Comment