До 14 май биопроизводителите могат да кандидатстват за европейски награди

ягодиНа 14 май изтича срокът за кандидатстване за наградите за биологично производство, които са част от Плана за действие на Европейския съюз за развитието на биологичното производство. Те се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, COPA-COGECA и IFOAM Organics Europe. Наградите имат за цел да отличат най-добрите и най-иновативните участници в биологичното производство на ЕС.

Наградите ще бъдат обявени на международния ден на биологичното производство, който е на 23 септември.

Миналата година призът за най-добра жена фермер отиде при испанката Назарет Матеос Алварес , която ръководи стопанство за отглеждане на органични гъби в северната част на страната. Като най-добър фермер мъж бе отличен младият хърватин Давид Пейч, който отглежда над 60 вида стопански растения.

Биологичното земеделие не е единствено съвременен начин на производство, а производствен метод базиран на минимално въздействие или дори прилагащо практики щадящи околната среда, коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев по повод конкурса за биологично производство. „Макар да са необходими усилия за достигане на средноевропейски стойности на биологично сертифицирани площи, искаме да дадем видимост на био производството и у нас и окуражаваме няколко хилядите производители, но също така и търговци и преработватели да участват в тази надпревара“ каза още той. По думите му, има качествени български био продукти, част от тях се реализират успешно и в чужбина. „С участието си в този конкурс и българските био производители могат да помогнат за това страната ни да е още по-видима на био картата на Европа“ допълни Георги Събев.

В конкурса ще бъдат връчени осем награди в седем категории. Подробна информация за кандидатстването, както и практическото ръководство за наградите на ЕС за биологично производство за 2023 г., може да намерите тук: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_bg#documents

Leave a Comment