Румъния ще получи 30 млн. евро от 100-те милиона, обещани от ЕК заради вноса от Украйна

Наскоро Януш Войчеховски съобщи на полските земеделци, че ще получат 40 млн. евро от втората „баница“ на ЕС

Румъния, молитва за дъждЕвропейската комисия е взела решение да отпусне на Румъния компенсации на стойност близо 30 милиона евро за румънските фермери, засегнати от вноса на зърно от Украйна, заяви министърът на земеделието Петре Дая в интервю за телевизия Диджи 24, цитирано от БТА. Става въпрос за обявените предишния месец 100 милиона евро помощ за петте пострадали от вноса от Украйна земеделци от полша, Унгария, Словакия, България и Румъния.

„Днес получих проекта за регламент на Европейския съюз (ЕС). За първи път поставям ръка на документ, който посочва точните цифри. Казвахме в първата фаза, че сумата е малка и поискахме промяна на формулата на изчисление. Ето, че сега имаме съобщение, че сме бенефициенти на 29 730 000 евро, една много по-съществена сума и бих казал коректна от гледна точка на изчисленията. Това дава реална подкрепа на румънските фермери“, посочи министърът. Той допълва, че е министерството е готово с нормативния акт, определящ разпределението на сумата.

Припомняме, че при първата помощ, която бе в размер на 56,3 милиона евро, ЕК определи Полша да получи 29,5 милиона евро, 16,75 млн. евро бяха за България (32 866 370 лв.) и 10,05 милиона евро за Румъния.

Наскоро еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски съобщи пред полските медии, че към полските производители от втората сума ще отидат 40 милиона евро. Така Полша и Румъния ще получат повече от две трети от европейското кризисно подпомагане.

Оттук следва, че за България, Унгария и Словакия ще бъдат разпределени общо към 30 милиона евро.

Държавите имат право да удвоят европейската субсидия със средства от държавния бюджет – нещо, което Румъния направи, когато получи своята част от 56,3 млн. евро.

Досега никое официално лице у нас не е съобщавало, че ще бъдат заделени средства от държавния бюджет, които да се добавят към европейската помощ.

 

Leave a Comment