Евродепутати: Отворихме границите на ЕС за внос от Украйна, за да нахраним нашите прасета с евтин фураж

Комисарят Войчеховски смъмрен заради отсъствието си от Европарламента при обсъждане на земеделски политики

Януш ВойчеховскиДокато Европейският парламент обсъждаше земеделието и Зелената сделка в сряда сутринта, шефът на ЕС по земеделието Януш Войчеховски не се виждаше никъде.

„Просто се чудя къде е комисарят по земеделието и защо иска да избегне този дебат“, каза Норберт Линс, германски евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия и председател на парламентарната комисия по земеделие. — „Къде се крие тази сутрин?“

Войчеховски присъства на по-късен пленарен дебат относно продължаващата криза в източните страни-членки на ЕС, причинена от украинското пренасищане със зърно и водената от Полша забрана за внос, разказва „Политико“ в обширен репортаж.

Но тогава щетите бяха нанесени: лидерът на ЕНП Манфред Вебер се изправи срещу Войчеховски заради отсъствието му, оставяйки шефа на фермерите почервенял.

„Позволете ми да го кажа много ясно: очакваме комисарят по земеделието да покаже уважение и да присъства, когато обсъждаме селскостопанската политика. Това не е приемливо, сър“, каза Вебер пред камарата, затвърждавайки последния стремеж на ЕНП да се представи като шампион на фермерите преди европейските избори догодина.

Вземайки думата, видимо обърканият Войчеховски не отговори директно на коментарите на Вебер, нито спомена предишното си отсъствие.

Войчеховски може да е липсвал в Страсбург,където е седалището на Европейския парламент, но той намери време да се обърне към полските депутати в понеделник, като си приписа заслугите за изплащането на рекордни средства от ЕС на фермерите и похвали „твърдите“ действия на Варшава при налагането на ембарго на украинците внос на храни.

Критиците обвиняват 68-годишния комисар, високопоставена фигура в дясната управляваща партия в Полша, Право и справедливост (PiS), че вече е с единия крак навън, тъй като посвещава повече време и усилия на това, което много прилича на кампания за преизбиране на общи избори тази есен.

„Няма го никъде. Постоянно го няма. Той трябва да подаде оставка, честно казано, защото нямаме комисар по земеделието“, каза в интервю за Политико Анджей Халицки, който ръководи делегацията на евродепутатите от полската опозиционна Гражданска платформа.

В следобедния дебат в сряда евродепутати от целия политически спектър критикуваха бавния отговор на ЕС на пренасищането, причинено от вноса на украински селскостопански продукти и едностранните забрани, наложени в отговор от Полша, Унгария, България и Словакия.

„Какво прави Комисията? Е, мерките просто са легализирани“, каза депутатът от ЕНП Херберт Дорфман. „Комисар, какво бихте направили утре, ако Германия, Франция и Белгия въведат този вид забрана за внос? И това ли ще узаконите?“

Дорфман каза, че линиите на солидарност на ЕС, стартирани миналата година, за да помогнат на Украйна да пренасочи износа на земеделски продукти към световните пазари, са „фикция“.

„Пътеките за солидарност никога не са съществували“, каза той, твърдейки, че ЕС е отворил границите си, за да получи достъп до евтин украински фураж за своя животновъден сектор.

„В момент на много високи цени на фуражите за нас беше много удобно да имаме достъп до много евтини фуражи за животни, това е истината“, каза той. „Не е голям пример за солидарност на Европейския съюз към останалия свят да кажем, добре, нека внасяме от Украйна колкото можем, колкото можем по-евтино и да храним прасетата си с това.“

По време на следобедния дебат Войчеховски отрече, че линиите за солидарност на ЕС са се провалили. „Не е вярно, че не са работили“, каза той.

Той каза, че отварянето на границите на ЕС към Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година е единственото правилно решение.

„Водеше се война и Украйна беше обградена от три страни – от изток, от юг и от север“, каза той.

„Бихте ли предпочели Европейският съюз да затвори Украйна от запад“, попита назидателно Войчеховски.

Leave a Comment