Фестивалът на ягодите в Кричим почерпи стотици гости с бурканче конфитюр и разсад в чашка

Гости бяха Илияна Йотова и Георги Събев, Ути Бъчваров забърка вкусно сладко

Ути Бъчваров в Кричим, ягодиАроматно, вкусно, с песни и с Ути Бачваров – готвачът на републиката, започна днес първото издание на Фестивала на ягодата в Кричим.

Гости на празника бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-директорът на ДФ „Земеделие“ Владислава Казакова и областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

щанд с ягоди в КричимОще преди да започне официалната част производители на ягоди в общината бяха подредили от красиви по-красиви щандове с ягоди в кошници, в щайги, в чашки за дегустация, набучени като на шишче, поставени в кристал с шампанско, залети с шоколад, вкарани като сладко в буркани. Имаше производител на био ягоди и био сокове със сертификат на GlobalG.A.P.

Разсади Албион

Разсади Албион

Зеленееха и щандове с ягодови разсади от сортовете Алба, Клери, Априка и от сорта Албион, който не спира да ражда от май до ноември.

Всеки участник във фестивала получи разсад в найлонова кофичка, а когато Ути Бъчваров приготви след часове бъркане ягодовия конфитюр, той бе разсипан в бурканчета, които се раздадоха като подарък и за спомен от първия фестивал.

20230513_105250Георги СъбевВ откриващото слово кметът Атанас Калчев съобщи, че около Кричим има 1100 декара ягодови насаждения, а плодовете в този край става изключително сладки благодарение на микроклимата и благородния труд на производителите. Затова и реколтата от общината вече се е сдобила с нерегистрираната, но популярна из страната марка „кричимска ягода“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари за „чудесната и вкусна“ поканата да дойде в едно от най-уютните и красиви места в страната. Тя специално поздрави земеделските стопани, които са осигурили този празник и препоръча на министерството на бъде гарант на ягодовите реколти от коренчетата до трапезата.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев съобщи в словото си, че община Кричим осигурява над 50% от ягодите в област Пловдив и 30% от ягодите в страната. А те са първият свеж пролетен плод, който се появява на пазара по това време на годината. Той посочи, че ягодата е местен традиционен продукт и като такъв е част от приетата наскоро Програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти.

Божидар Петков покани вицепрезидента на Фестивала на малината

Божидар Петков покани вицепрезидента на Фестивала на малината

Председателят на Българската асоциация на малините и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков също взе участие във фестивала, подготвяйки купи за победителите в два конкурса – за Най-добър ягодов продукт и Най-иновативен производител.

Председателят покани вицепрезидента на традиционния Фестивал на малината в град Лозница, който тази година ще се проведе на 15 септември. Той разказа, че в страната ни се произвеждат индустриално боровинки, капини, арония и други, заради което е добре да се обмисли включването им в обвързаното подпомагане, каквото се дава за малини и ягоди. Божидар Петков информира Илияна Йотова за успеха на асоциацията, която успя да включи от 2023 г. в програмата „Училищен плод“ ягодите и малините като здравословни продукти, богати на антиоксиданти.

Председателят на БАМ-Я каза още, че производителите на ягоди от общината са получили тази година 800 000 лева субсидии, което има положителен ефект и за стабилизиране на стопанствата, и за заплащане на берачите. За 1000 декара ягоди са необходими от 3000 до 5000 души  работници, обясни Божидар Петков.

20230513_114656В това време конфитюрът от ягоди вреше, Ути Бъчваров упорито го бъркаше с дървена лопатка и знаеше, че ще е вкусен, защото малко по-рано бе помолил жените да изпеят до огъня „Девойко, мари хубава“. Докато те пееха с чувство, той вкара нотите между ягодите и пяната, те ги попиха и станаха още по-сладки.

Фестивалът ще продължи до 18 часа. Малко преди това берачите на ягоди и стопаните ще се приберат, за да починат до утре, когато в 7 часа сутринта беритбата ще продължи. В момента и пикът на ягодобера. Тази година времето е прекрасно, защото сравнително хладните температури задържат бързото узряване на плодовете и така реколтата постепенно и някак си внимателно към земеделците трупа цвят и сладост.

деца в Кричим

Leave a Comment