13 земеделски министри в ЕС остро протестират в писмо срещу споразумението за транзит на украински стоки

Вторият пакет помощи от 100 милиона евро виси на косъм

камион със зърноВ писмо до еврокомисарите по въпросите на земеделието и търговията Януш Войчеховски и Валдис Домбровскис министрите на земеделието на тринадесет страни членки, включително Германия и Франция, изразиха остра критика към подписаното от ЕС споразумение с Полша, Унгария, България и Словакия  относно вноса от Украйна на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Те изобщо не са доволни от начина, по който властите в Брюксел постигнаха споразумението. Спорът около националните забрани за внос в Полша, Унгария, България и Словакия, които Комисията на практика обяви за законни, има отражение и върху планирания втори пакет от помощи , чието прилагане внезапно увисна във въздуха.

В огненото си писмо до Войчеховски и Домбровскис 13-те министри на земеделието от ЕС изразяват „сериозна загриженост“ относно кризисните мерки, взети от Европейската комисия на 2 май без консултация с държавите-членки, пише agrarheute.

Решението на Комисията води до дисбаланс в Общността. Възниква въпросът как подобни случаи трябва да се разглеждат в бъдеще, ако други държави-членки съобщават за подобни проблеми. Министрите подчертават, че целостта на вътрешния пазар не трябва да се използва като „коригираща променлива“.

Министрите, включително федералният министър на земеделието Джем Йоздемир и неговият френски колега Марк Фесно, искат от Комисията да изясни дали и до каква степен забраната за внос, която е ограничена до пет държави-членки, може да бъде съгласувана с правилата и функционирането на вътрешен пазар.

Не на последно място, министрите искат да знаят как ще бъдат отчетени ефектите от украинските доставки върху пазарите на други страни членки. Те имат и други въпроси без отговор по отношение на потока стоки и практическото прилагане на изискването за транзит.

Министрите на земеделието смьтат, че е необходима дискусия и по отношение на 100-те милиона евро, които са обещани на съседните страни от земеделския резерв на ЕС.

Този втори пакет помощи в момента виси на косъм.

Унгария все още не е премахнала националните си търговски ограничения върху украинските селскостопански доставки. Помощта, обещана от Комисията обаче, зависи от условието всички защитни мерки, въведени в съответните страни, да бъдат отменени.

За разлика от Унгария, Полша, България и наскоро Словакия изпълниха споразумението в кратък срок. Поради тази причина Европейската комисия все още не е представила пакета за помощ на отговорния комитет на Общата организация на пазара (ООП).

Според разпределението на пакета Полша ще получи 39,33 млн. евро. За Румъния са предвидени 29,73 млн. евро, а за Унгария – 15,93 млн. евро. България и Словакия ще получат съответно 9,77 млн. евро и 5,24 млн. евро. Освен това петте държави могат да допълнят тези фондове на ЕС с до 200% с национални средства. Възможни са максимум 300 милиона евро финансова помощ за фермерите там.

Според докладите много други държави-членки са изразили желанието си пред Комисията да получат средства от земеделския резерв на ЕС.

Leave a Comment