Проект: Първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, следващите 9 месеца – Мария Габриел

Снимка на Евроком

Снимка на Евроком

Кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Николай Денков дадоха брифинг малко преди Габриел да върне на президента Румен Радев празна папката със състав на правителство.

Николай Денков съобщи, че Националният съвет на ПП е обсъдил снощи възможността коалицията ПП-ДБ да предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, вкл. цялостна съдебна реформа.

За да бъде сигурно, че това правителство ще може да работи поне 18 месеца, ПП предлага за първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а  Мария Габриел да е вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще бъде мария Габриел, а Николай Денков ще е вицепремиер.

Акад. Денков посочи шест основни приоритета на правителството: да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС; да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците; да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната; да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани; да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества; да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Ако тези приоритети не се изпълнят или ако се подменят, Николай Денков ще подаде оставка.

Мария ГабриелМария Габриел каза, че вторият мандат ще бъде национален.

Това е записано в декларация между ГЕРБ-СДС, прочетена от Габриел.

Тя благодари и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че са постигнали договореност.

„Текстът (на декларацията) показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно – България да има редовно правителство“, каза Габриел и добави, че двамата с Николай Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции.

Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни те трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход.

Ето и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

  1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.
  2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.
  3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.
  4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
  5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.
  6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.
  7. Законодателната и управленската програма са приложени.

 

 

Leave a Comment