Годишният наем за хектар обработваема земя в Белгия е 329 евро

В провинция Валония рентата е 196 евро, а в Западна Фландрия 486 евро/ха

земя БелгияБелгийските фермери са платили миналата година средно 329 евро на хектар (642,32 лв./ха) годишен наем за обработваема земя и 287 евро на хектар за пасища, според статистика, публикувана от Statbel , статистическата служба на федералното правителство.

Годишните земеделски наеми за обработваема земя са се повишили средно с 83% от 1998 г. насам, тъй като конкуренцията става все по-ожесточена в Белгия. В същото време фермите трябва да се борят с намалени маржове на печалба, когато доставят стоки на големите вериги супермаркети. Тогава не е изненада, че във Валония общият брой на фермите в региона е спаднал от 29 000 през 1991 г. на 13 000 през 2021 г.

Само през последното десетилетие рентата за земеделска земя се е ускорила от 257 евро на хектар годишно през 2013 г. до около 340 евро през 2023 г. Проблемът е особено изразен във Фландрия, където обработваемата земя струва средно 424 евро/ха.

„В провинцията на Западна Фландрия са най-скъпите наеми –  средно 486 евро/ха за орана земя, а за пасищата 440 евро/ха. Това е над двойно повече от разходите в провинция Люксембург (Валония), където наемът за разорани пасища възлиза съответно на 196 евро/ха и 178 евро/ха“, отбелязват статистици от Statbel.

През април гневни фермери блокираха логистичен център, принадлежащ на фламандския гигант в супермаркетите Colruyt, в знак на протест срещу агресивното закупуване на земеделска земя от страна на търговската верига, като понякога се купува земя за 100 000 евро на хектар. Младите фермери казват, че земята е все по-недостъпна, където и да погледнат в Белгия.

Дори тревните площи са поскъпнали значително, като са се повишили средно със 73% от 1998 г. насам. Николас Нелис, генерален секретар на Валонската федерация по земеделие, каза пред L’Avenir, че „не е изненадан“ от огромното увеличение на земеделските наеми: “ Тези цифри отново доказват, че независимо дали се наема или купува, земята е все по-трудна за фермерите.“

Въпреки че цените във Валония са значително по-ниски от тези във Фландрия, фермерите в региона все още изпитват затруднения. Това се случва въпреки въведената система за коефициент на наема в региона, която има за цел да поддържа увеличенията на наемите на не повече от 5%.

Няма признаци земеделските ренти да намаляват, поне не през следващите няколко години. Фермерите обаче са сигурни в обратното – рентите ще продължат да се увеличават, което е много тревожно, особено за по-младото поколение, което иска да влезе в професията, но рискува да бъде изправено пред прекомерни производствени разходи.

 

Leave a Comment