Съветът на земеделските министри ще обсъди пазара и украинското земеделие на 30 май

ЕС, БрюкселСъветът по земеделие и рибарство ще се проведе във вторник, 30 май в Брюксел, с начало 10.00 часа. Сесията ще бъде председателствана от шведския министър по въпросите на селските райони Петер Кулгрен.

Европейската комисия ще бъде представлявана от комисаря по земеделието Януш Войчеховски и комисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичюс.

Сутринта, след приемането на точки А, министрите ще обсъдят аспектите на безопасността на храните и хранителните отпадъци на предложеното преразглеждане на Директивата за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWD). Следобед министрите ще насочат вниманието си към пазарната ситуация , по-специално в светлината на руската агресия срещу Украйна.

През деня, в рамките на други въпроси , Съветът ще получи информация от шведското председателство относно споразумението за свободна търговия между ЕС и Австралия; от Комисията относно предстоящата конференция на министрите на земеделието на Африканския съюз и ЕС; от Хърватия относно търговията със замразени продукти и инструментите за управление на кризи съгласно Регламента за ООП; и от португалската делегация относно сушата в Южна Европа.

Ще се проведе неформална дискусия на обяд относно ситуацията в селскостопанския сектор в Украйна, на която ще присъства украинският министър на аграрната политика и храните Микола Солски.

Leave a Comment