Започна първото издание на събора „Фармфест“ край Момчилград

събор МомчилградЧрез опазването на местните породи животни съхраняваме българските традиции. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на първия събор „Фармфест“, в подножието на лесопарк „Момчил юнак“ край Момчилград. Събитието се провежда днес и утре под мотото „Красотата на Родопите“.

На него животновъдите разказват за особеностите при отглеждането на автохтонни породи. Ще разкрият тайната на родопското чеверме и ще обяснят защо Среднородопското агне е най-подходящо за изпичане на шиш и защо е по-вкусно от останалите породи в България.

„Със съвместни усилия в защита на родното производство и развитието на нови пазари можем да изградим устойчивост и нов облик на българското животновъдство“, отбеляза ресорният заместник-министър.

Аграрният заместник-министър посочи, че гостите на събора ще могат да видят резултатите от ежедневната работа, насочена към запазване на съществуващото у нас биологично разнообразие, усъвършенстване на породите и добив на качествени суровини и продукти.

В заключение земеделският заместник-министър пожела на организаторите този местен празник на българското животновъдство да се превърне в традиция и да привлича ежегодно все повече гости.

Съборът е организиран от Община Момчилград, сдружение „Обединени български животновъди”, с подкрепата на Министерството на земеделието. Посетителите имат възможност да опитат традиционни регионални храни, екологично чисти месни и млечни продукти, както и да разгледат типичните за района породи животни – среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо, каракачански кучета и планински коне.

Leave a Comment