„Политико“: Шефът на фермата Януш Войчеховски е най-слабият комисар на фон дер Лайен

Той е пътувал най-често до родината си, пренебрегвайки другите европейски страни

Януш ВойчеховскиЕдин отбор е толкова силен, колкото е силно най-слабото му звено, гласи поговорката.

А в Брюксел е публична тайна, че слабото звено на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е Януш Войчеховски, полският комисар, отговарящ за земеделието. така започва публикацията на „Политико“, с която медията удря комисаря по земеделие заради това, че е по-ангажиран със собствената си партия в Полша, отколкото с проблемите на европейските фермери, които трябва да решава.

След като не успя да остави своя отпечатък в Брюксел, 68-годишният мъж все повече насочва вниманието си към политиката у дома. И тъй като той се превърна в главен лобист на Варшава в седалището на ЕС, това предизвиква обвинения, че пренебрегва останалите 26 страни от ЕС.

„Той е изолиран в момента и се интересува повече от своята партия, отколкото общата политика на ЕС“, каза дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Мандатът на Войчеховски като комисар беше тежък от самото начало. Той не беше първият избор на страната му за поста и пропадна известно време на предварителните си изслушвания в Европейския парламент – отчасти заради разваления си английски и отчасти заради анахроничния си, макар и странен подход към земеделието.

Фон дер Лайен бързо отстрани Войчеховски, като повери на вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, надзора на нейния знаков план за Зелена сделка , за да направи земеделието и храните по-устойчиви.

Това го остави отслабен и изолиран в Berlaymont, централата на Комисията в Брюксел.

Остава малко повече от година до изтичането на мандата на Комисията и гласоподавателите да изберат нов Европейски парламент. Вътрешни лица от Брюксел посочват Войчеховски като ясен случай на „мълчалива оставка“.

Войчеховски отвърна на критиците си, като каза, че е увеличил земеделския бюджет на ЕС, реформирал е Общата селскостопанска политика и е приложил план за действие за биологично земеделие по време на своя мандат. Той също така отрече да е бил отстраняван и да е приемал инструкции от полското правителство.

„Опитвам се да си спомня в какво не съм успял. Постигнах всичко в Общата селскостопанска политика“, каза той пред „Политико“.

Войчеховски, който започна политическата си кариера в партия на фермерите, не крие своята вярност към родината си и към управляващата дясна партия „Право и справедливост“ (PiS), към която сега принадлежи.

Профилната му снимка в Twitter включва полското знаме, а не знамето на ЕС, и повечето от публикациите му в социалните медии са на родния му език.

За разлика от други еврокомисари, неговите туитове често са лични и нефилтрирани, а комуникационната му стратегия е насочена към полските избиратели.

Войчеховски се похвали на неотдавнашно парламентарно изслушване във Варшава, че милиардите субсидии от ЕС и Полша, одобрени от Комисията за земеделския сектор на родината му са резултат от неговите усилия.

„Искам да ви кажа, че никога в историята не е имало такава помощ“, разтръби Войчеховски пред полските депутати.

Той се връща у дома по-често от всички останали комисари в ЕК.

Когато е в Полша, Войчеховски често посещава събития, свързани с PiS, където е почитан като „ нашият човек в ЕС “.

Когато Варшава иска да се обади в Европа, тя звъни в кабинета на Войчеховски.

Ръководителят на фермата на ЕС напълни вътрешния си кръг с полски служители.

Няколко настоящи и бивши служители на ЕС описаха кабинета на Войчеховски като „слаб“, добавяйки, че отношенията със служителите от земеделския отдел на Комисията са напрегнати.

В кореспонденцията, видяна от „Политико“, полското правителство лобира пред еврокомисаря да предостави парични средства от ЕС за птицевъдния сектор и производителите на свине в страната и се оплаква, наред с други неща, от стратегията на ЕС за горите . Писмата бяха публикувани в резултат на искания за свобода на информацията, подадени от Марко Мауер, германски студент по право.

Омбудсманът на ЕС започна разследване през януари, след като Комисията отказа да разкрие личния обмен между Войчеховски и полското правителство, каза говорител на надзорния орган за прозрачност, добавяйки, че разследването продължава.

„Не изпълнявам никакви инструкции от полското правителство; освен това аз не получавам такива инструкции“, контрира Войчеховски.

Неговият вътрешен ангажимент се повиши, след като Полша наложи търговска забрана върху вноса на украински селскостопански храни през април, а PiS започна да губи подкрепа в селските райони преди общите избори тази есен.

В сесия с полски депутати в началото на май Войчеховски изигра ролята си в подпомагането на постигането на компромис между Брюксел и пет източни страни от ЕС, включително Полша, въпреки че търговията е извън неговите правомощия.

Войчеховски не е посещавал нито една от другите източни страни, откакто спорът избухна в началото на април.

Подходът на Войчеховски за Полша на първо място поставя на изпитание и търпението на министрите в столиците на ЕС.

„Как мога да кажа това дипломатично…“, риторично попита германският министър на земеделието Джем Йоздемир от партията на Зелените по време на скорошно изказване в Берлин. „Наистина очаквам комисарят преди всичко да бъде еврокомисар и – ако обича – връзките му със собствената му страна трябва да дойдат едва след това.“

Войчеховски отговори, че засиленият му фокус върху Полша е оправдан, тъй като тя има „най-големите селскостопански проблеми“ от всяка страна в ЕС. Неговият рекорд за пътуване, добави той, „едва ли е изненадващ“.

„Къде трябва да бъде комисарят, ако не там, където са най-големите проблеми? каза той пред „Политико“, имайки предвид търговското напрежение с Украйна. „В момента най-големите селскостопански проблеми са в страните на първа линия, а най-остри са в Полша.

 

Leave a Comment