Агрометеорология: Лозата цъфти, пшеницата налива, очаква се дъжд на запад

 

Прогноза за периода 9 – 15 юни 2023 г.

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

дъждПадналите валежи в западните райони от страната и на места в Централна България между 20-40 l/m2 през предходния период поддържаха добри нивата на почвените влагозапаси: Монтана – 40 l/m2; Враца, Лом – 36 l/m2; Ново село, Благоевград – 28 l/m2; Ловеч – 25 l/m2; Оряхово – 22 l/m2.

В началото на второто десетдневие на юни земеделските култури ще се развиват с умерени темпове при температури около климатичните норми. При пшеницата ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост, а при ечемика ще се наблюдава млечна и начало на восъчна зрелост. Щети по класовете и зърната на пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница. Пролетните култури ще бъдат във фаза листообразуване, а при част от посевите със слънчоглед ще се формира съцветие. При лозата ще протича цъфтеж на ресите.

През повечето дни от перидоа в западните и централните райони от страната се прогнозира неустойчиво време с чести превалявания, които ще ограничават възможностите за извършване на агротехническите дейности и провеждане на растителнозащитните пръскания. През периода вреди по трайните насаждения нанасят – гъсениците от първото поколение на ябълковия плодов червей по плодовете на семковите овощни видове и гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец по ресите на лозата. Третиранията трябва да се извършват при тихо време и температура на въздуха до 25о С.

Остава висок рискът за градушки и локални интензивни валежи и нанасяне на повреди по земеделските култури – полягане на житните посеви, наранявания по плодовете на овошките.

Leave a Comment