Русия предупреди, че от юли ще спре черноморския износ на Украйна

кораб със зърно Снимка на Shutterstock

Затрудненията пред руския експорт на храни и торове не са отпаднали, мотивира се Москва

Русия може да се откаже от трудно постигнатата сделка за зърно още следващия месец, ако условията за износ не се подобрят, предупреди руският заместник външен министър Сергей Вершинин, цитиран от агенция ТАСС.

„Не можем да бъдем доволни от това как се изпълнява този меморандум“, каза Вершинин пред руската медия. „Бариерите пред нашия износ остават.

Забележките на Вершинин дойдоха само ден след среща с американски представители в Женева за обсъждане на сделката за зърно.

Поради ролята си в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност, руските храни и торове избегнаха западните санкции заради нахлуването в Украйна. Но Кремъл твърди, че трудностите по отношение на плащането, застраховката и логистиката затрудняват износа им.

Миналия месец споразумението беше удължено с два месеца, което означава, че ако дипломатическите усилия се провалят, от 17 юли корабите, преминаващи през Босфора с товари от южните пристанища на Украйна, вече няма да бъдат безопасни.

Споразумението беше сключено през юли миналата година от Русия, Турция, Украйна и ООН. Руският посланик в Турция даде да се разбере в петък, че няма място за удължаване на споразумението, предаде Ройтерс .

По данни на ТАСС , откакто е сключена сделката, близо 40% от цялата доставка е била изнесена за Западна Европа, като Испания, Италия, Нидерландия и Португалия са най-големите вносители.

Leave a Comment