Вирусът, който може да унищожи доматите на България – ToBRFV, е установен в Сандански

БАПОП сигнализира министъра на земеделието за вземане на спешни мерки от страна на БАБХ

оранжерия, Швейцария ToBRFV_Kontrollen_2021_3b989c418aВирусът – бич на доматеното производство по света – ToBRFV, е установен в района на град Сандански. Вирусът на кафявото набраздяване по плодовете е доказан вече там от Българската агенция по безопасност на храните.

Въпреки че е силно вирулентен и фатален за производителите на домати, агенцията не е предприела мерки за унищожаване на засегнатата градина. Работниците продължават да се грижат за доматите.

Това пише в Сигнал до земеделския министър Кирил Вътев председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Йордан Кръстанов.

Ето и изпратеното днес писмо:

Изх. № 03-78/14.06.2023 г. 

ДО

Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ 

ОТНОСНО: Сигнал за опасен тобамовирус по доматите

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Получихме информация, че в района на Петрич е установен новия за България вирус от групата на тютюнево мозаичните вируси, известен под името вирус на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV). Предполага се, че привнасянето му е станала чрез разсад с произход от Гърция, Лариса.

Безпокойство буди и фактът, че все още производството не е преустановено там, където е открита заразата. Вирусът е с висока вирулентност и рискът от разпространението му е огромен. Не е тайна, че в района на Петрич и Сандански има земеделски аптеки, които внасят разсади от Гърция безконтролно.

Обръщаме се към Вас с молба да разпоредите спешна проверка за установяване истинността на информацията ни, както и засилен пограничен фитосанитарен контрол.

С уважение:

Йордан Кръстанов

Председател на Управителен съвет

БАПОП

Прочети още: Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV в новия информационен център на Синджента
Как дисциплинирана Швейцария унищожи опасния вирус по домати и пипер ToBRFV
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие

 

Leave a Comment