Язовирите на „Напоителни системи“ няма да прелеят, но дигите на р. Стряма не са укрепени

Диги при р. Стряма в община „Марица“, които стрябва да се укрепят от филмата, са в критично състояние
Миналата година в първите дни на септември река Стряма излезе от коритото и заля с. Трилистник в община "Марица"

Миналата година в първите дни на септември река Стряма излезе от коритото и заля с. Трилистник в община „Марица“

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка служителите от всички клонове на „Напоителни системи“ ЕАД към Министерството на земеделието и храните извършват постоянен контрол и наблюдение на язовирните съоръжения , корекции на реки и предпазни диги, стопанисвани от Дружеството. Към момента язовирите разполагат с необходимите свободни обеми за поемане на водни маси и се спазват определените контролни обеми, съобщават от държавното дружество днес.

Предприети са всички възможни действия с цел превенция от наводнения, като е осигурено и денонощно наблюдение на обектите.

Днес по-рано областният управител на Пловдив каза след превантивно извършения контрол на водните басейни и речни корита: „Има някои критични участъци по поречието на река Стряма на територията на Община Марица. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени от „Напоителни системи“, но те не разполагат с техника за това. Изпратил съм писмо до ръководството на дружеството в София с настояване да бъдат осигурени строителни машини и се надявам на бърза реакция“, коментира областният управител. По думите му той е най-притеснен за района на гр. Стамболийски, където от преди повече от 2 г. има сключен договор за почистване на речното корито на Марица. Той обаче е обжалван в съда от екоорганизация, която отказва срещи, и нищо не може да се предприеме, въпреки че там положението е критично.“

Според синоптичните прогнози през уикенда се очакват валежи между 13 и 20 литра на квадратен метър, като през събота ще са по-обилни.

Leave a Comment