Монголия и Тракийският университет ще обменят студенти и учени

Посланикът на Монголия г-жа Лхагвасурен Саянаа и проф. д-р Камен Милков – почетен консул на Монголия в България, са били на посещение в Тракийския университет, пише в сайта на старозагорското висше учебно заведение. Посланик Саянаа е провела среща с ректора на университета проф. д-р Добри Ярков.

Те са обсъдили възможности за обмен на студенти, млади учени и изследователи, за разработване на съвместни проекти и инициативи в сферата на селското стопанство, животновъдство, дигитализацията и новите технологии, свързани със секторното развитие.  Посланикът е изразила  желание с държавните стипендии, които отпуска Монголия, в Тракийския университет да се обучават още от есента студенти по зооинженерство и агрономство.

В разговора посланик Саянаа е информирала, че при 3 милиона души население на Монголия, едрият и дребен добитък е близо 90 милиона. Тя е била впечатлена от възможностите, които дава използването на дронове и малки летателни безшумни апарати за наблюдението на стадата. За огромните пасищни полета на Монголия това ще бъде от изключителна помощ за животновъдството – проект, по който работи успешно Тракийският университет.

Планирана е и визитата на представители на Тракийския университет в целеви райони на Монголия и университети със сродни интереси, научни и образователни направления.

Leave a Comment