НАЗ открива официално жътвата на 28 юни

Домакин на церемонията ще е „Дунавско зърно – Русе“

Национално откриване на жътвена кампания 2023 г. и зажънване на ръжта по проект „Хляб на мира“ ще се проведе на 28 юни 2023 г.

Традиционно всяка година представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от различен регион на страната е домакин на събитието. Тази година е Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе. Церемонията ще се проведе в с. Борисово, а официалното откриване ще бъде в 11:30 ч. Координати на местоположението: 43.9412577725277, 26.24669941104443

Гост на събитието ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

В програмата са предвидени изявления на официалните гости, а след събитието ще има възможност за въпроси от страна на медиите.

Откриването на Жътва 2023 ще протече под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“.

„В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически“, смята Илия Проданов, председател на НАЗ.

Заедно с Национално откриване на жътвена кампания ще направим и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. България е една от тях. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението. Основната роля на „Хляб на мира“ е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС.

Leave a Comment