Пшеницата ще е над 6 млн. тона тази година, търсим маршрути за износ

Трябва да свикваме с вноса от Украйна. Не само на зърно, но и на други земеделски продукти, каза при церемонията за откриване на жътвата земеделският министър

Над 6 милиона тона се очаква да е реколтата от българска пшеница тази година, което е над средния добив. Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който е гост на церемонията за старт на жътвената кампания, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Домакин на събитието бе Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе.

България е направила износ на над 4 милиона тона пшеница през миналата година в над 30 държави по света, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от националното радио. Около 30% е повече зърното в складовете в сравнение с минали години, а на срещата в Брюксел с министрите на земеделието на европейските страни е станало ясно, че ще продължи вносът на земеделска продукция от Украйна.

„Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост“.

Според министър Вътев при добра организация с търговските ни представителства извън Европейския съюз България би могла да спечели от износа на пшеница:

„В момента в министерството правим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че, където до момента сме направили контакт, държавите вече са снабдени с евтино зърно от Русия, обаче“.

Leave a Comment