Илия Проданов откри жътвата: „Добротата и любовта към земята ни държат изправени“

 Министърът на земеделието Вътев каза, че изходът от кризата е намирането на нови пазари

„На прага сме на едни нелеки времена – годината беше придружена с различни сътресения и знам, че всеки един от вас, производителите, премина през големи трудности, с които и до днес продължава да бори“. С тези думи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов се обърна към колегите си и гостите на церемонията по откриване на жътвата в землището на с. Борисово, област Русе.

И продължи: „Знайте, че винаги можете да разчитате на НАЗ да защитава вас и вашия честен и достоен труд. Казвам на „на прага на тежките времена“, защото вярвам, че утрешният ден ще бъде по-добър и по-успешен! Не случайно тазгодишното мото на Жътва 2023 е „С добро в сърцето, с любов на полето“. В основата на кампанията е идеята, че добротата и любовта към земята ни държат изправени въпреки бурите и ни помагат да понесем трудностите стоически.“    

Проданов пожела богата и качествена продукция на всички зърнопроизводители. 

Негово Преосвещенство Викарий Макарий от Русенската митрополия  извърши тържествен водосвет.

С песни и танци се даде старт най-чаканото време в годината за всички зърнопроизводители. Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ изпълниха сцената с традиционните български хора, а групата за народно пеене „Борисовски славеи„ пренесоха обичаите на предците в настоящето като направиха ритуално зажънване. 

Официален гост на събитието беше министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той поздрави всички земеделски производители. Необходимо е да се концентрираме върху търсенето на нови пазари, каза той. „Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост“. 

Заместник областният управител на Област Русе – Детелина Ачева и кметът на Община Сливо поле – Валентин Атанасов бяха сред другите официални гости. 

Заедно с Националното откриване на жътвена кампания НАЗ направи и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. 

Leave a Comment