Мярката „Събиране реколтата на зелено“ при лозя ще се приложи набързо и закъсняло

Разходите по унищожаване на гроздето са фиксирани на 1155,48 лв./ха

В проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. записано, че и през 2023 г. ще може да се прилага мярката „Събиране на реколтата на зелено“ при винените лозя.

Изпълнителният директор на ДФЗ трябва да утвърди образците на документите за кандидатстване по мярката и да определи бюджета ѝ. Това трябва да се случи най-късно до два дни след влизане в сила на наредбата. Проектът ще е се обсъжда до 13 юли, след което промените ще бъдат обнародвани.

Обнародването ще трябва да се случи скоростно като се има предвид, че в проектонаредбата е записано, че до 20 юли стопаните трябва да подадат заявления за участие по мярката в Изпълнителната агенция по лозата и виното. (В предишните години срокът бе 10 април – б.р.)

Изпълнителният директор на агенцията издава заповед за одобряване на подадените заявления за участие и издава удостоверения за право на участие по мярката или прави мотивиран отказ на някои от заявленията в срок до 26 юли.

Срокът на лозарите за подаване на заявления в ЦУ на ДФЗ за финансова подкрепа по мярката е 27-31 юли 2023.

Операциите по ръчно отстраняване на гроздовете е до 1 септември 2023 г. (Според оригиналния вариант на наредбата най-късната дата за отстраняване на зелените чепки е 20 юли – б.р.)

Максималният размер на финансовата помощ по мярката е до 60 на сто от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Допуска се прилагане на мярката за отделни парцели в стопанството.

Преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете се възстановяват на база фиксирана цена 1155,48 лв./ха, пише в проектонаредбата.

За заявени за подпомагане през 2023 г. площи, подпомогнати по мярката през 2021 г. и/или 2022 г., средният добив се изчислява за 2018 и 2019 г.

Срокът за сключване на договор за предоставяне на финансово подпомагане по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е до 20 август 2023 г., като досега бе 20 юли.

Leave a Comment