Овощарите в Сливенско дават 10 дни на МЗХ да плати щетите от пролетните мразове

Утре имат среща с депутатите от парламентарната земеделска комисия

Производителите на плодове от Сливенско заявиха тази сутрин, че дават 10 дни на министерството на земеделието и храните да изплати компенсации за щетите, нанесени в градините от пролетните студове. Те казаха, че в другите страни в ЕС, когато стопаните пострадат от природни бедствия, те получават подкрепа до месец след събитието. У нас помоща се бави понякога цяла година, друг път се изплащат към края на календарната година.

Коста Петров

Ако министерството не изплати компенсациите до десет дни, стопаните казаха, че ще блокират три пътни артерии, започвайки от автомагистрала „Тракия“.

„На нас сега ни трябват средства за пръскане, резитба и други дейности, защото градините са живи и трябва да се погрижим за тях“, казаха пред БНТ овощарите. Те казаха още, че 8500 души от района се готвят да работят в чужбина, тъй като тук не им се предлага работа.

Недоволните са планирали за утре среща с депутатите от парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите, а също и среща с министъра на земеделието.

В края на миналата седмица от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха, че в 547 констативни протокола са описани 100% щети, нанесени върху 16 684 дка градини в Сливенска област.

Помощта ще е съобразена с изготвените технологични карти за отделните култури и се очаква да е около 700 лева за декар, но сумата трябва да бъде осигурена от държавния бюджет, заявиха от МЗХ.

Подпомагането по схемата за държавна помощ е директна помощ в размер до 80 % от средните производствени разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година на база технологичните карти по информация, предоставена от САПИ. Държавната помощ се намалява с 50%, когато се предоставя на земеделски стопани, които не са сключили застраховки, покриващи минимум 50% от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи. 

Утре, 5 юли, производители от областта ще участват в заседание на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите.

В дневния ред на комисията е предвиден блиц контрол с министъра на земеделието Кирил Вътев по конкретни политики; Разглеждане на Проект на Общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните; Обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фуражите; Изслушване на представители на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ относно изплащането на обезщетения за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия.

Заседанието започва от 16:30 часа.

Leave a Comment