Илон Мъск е уверен, че селското стопанство няма сериозно влияние върху климата

Милиардерът се обяви против убиването на крави в Ирлания с цел намаляване на парниковите газове

Илон Мъск, богатият собственик на Twitter, създаде широк фронт срещу себе си, когато в края на юни туитна, че „това, което се случва на повърхността на Земята (напр. земеделието), няма значимо въздействие върху изменението на климата“. Според американския милиардер рискът от изменението на климата идва в голяма степен от преместването на въглерод, съхранен дълбоко под земята, в атмосферата. „С течение на времето, ако продължим да правим това, химическият състав на нашата атмосфера ще се промени достатъчно, за да предизвика значимо изменение на климата“, написа той, цитиран от Дойче веле.

Учените бързо посочиха, че той греши по две точки. Първо, замърсяването с парникови газове от селското стопанство , горското стопанство и друго използване на земя представлява 13-21% от глобалните емисии между 2010 г. и 2019 г. Второ, хората са нагрели планетата с 1,2 градуса по Целзий, което вече е причинило екстремни метеорологични явления от крайбрежните наводнения до по-силни и по-вероятни горещи вълни.

„Човешките дейности, главно чрез емисиите на парникови газове, несъмнено са причинили глобалното затопляне“, туитира  Международният институт за приложен системен анализ, глобална изследователска организация, базирана в Австрия, в отговор на Мъск.

Наблюдатели установяват, че от юли 2022 г. броят на туитовете, които отричат изменението на климата се е увеличил от около 30 000 на седмица до около 110 000. Туитовете включват твърдения, че изменението на климата е „измама“, прокарвана от „глобалистите“.

Учените казват, че нивото на злоупотреба от отрицателите на климатичните промени също се е увеличило, откакто Мъск пое управлението на Туитър.

Илон Мъск, който също така е шеф и на SpaceX, която прави космически кораби, и Tesla, която прави електрически автомобили, през последното десетилетие направи няколко коментара относно сериозността на изменението на климата, което той описа като реално и катастрофално.

Но през последните месеци Мъск омаловажи ролята на селското стопанство и каза, че усилията за ограничаване на замърсяването от фермите няма да помогнат. В отговор на туит през март за белгийските фермери, протестиращи срещу законите за намаляване на азотните емисии, той каза: „Аз съм супер про климат, но определено не трябва да оставяме фермерите без работа, за да разрешим проблема с изменението на климата. Изобщо. „

След това, през юни, Мъск отговори на статия, в която се предполага, че Ирландия може да унищожи 200 000 крави, за да изпълни климатичните си цели за 2025 г. с: „Това наистина трябва да спре. Убиването на крави няма значение за изменението на климата.“

Според агенцията за опазване на околната среда на Ирландия селското стопанство е отговорно за 38% от емисиите на парникови газове в страната през 2021 г. Повечето от тях идват под формата на метан от добитъка и азотен оксид от торове и оборски тор. Някои учени предупреждават, че намаляващите стада в една страна може да ги развият в други, ако търсенето на месо не спадне с предлагането. Все пак те са съгласни, че емисиите от добитъка са ключов фактор за изменението на климата.

„Няма съмнение, че емисиите от изкопаеми горива са по-големи, но това (селскостопанското замърсяване) е важен аспект“, каза Дейвид Хо, учен по климата в Хавайския университет в Маноа, САЩ.

Leave a Comment