Роботизираното  реколтиране на домати позволява по-бързи иновации в земеделието

Syngenta и Four Growers Inc. си сътрудничат, за да създадат бъдещето на производството на домати

  • Роботизацията в производството на домати може да помогне в предизвикателствата свързани с работната ръка и да намали производствените разходи.
  • Изследователите използват роботизирано оборудване за прибиране на реколтата, за да се подготвят за бъдещето на производството на домати, което ще използва механизация на по-високо ниво.
  • Данните, генерирани от роботиката и AI, ще предоставят на селекционерите на Синджента повече данни по-рано, което означава, че иновациите в доматите могат да излязат на пазара по-бързо.

Бъдещето на производството на храни изисква по-голяма ефективност, устойчиви практики и максимален добив на всеки етап. За оптимизиране на производството на домати, Syngenta от скоро си сътрудничи с компанията Four Growers, базирана в Питсбърг, Пенсилвания, за да изпробва роботизирано бране на домати с GR-100.

домати, роботизирано прибиране, Синджента

„Това сътрудничество се явява като връзка между генетиката и автоматизацията“, казва Руд Каагман, главен ръководител на глобалния отдел за домати в Syngenta. „Успехът на роботизацията в бъдеще се базира на прилагането на роботика с различни характеристики при растенията. С това сътрудничество ще видите сортове, адаптирани за роботизирано бране, което ще позволи успех на отглеждащите ги производители.“

Роботиката, съчетана с генетиката, обединява технологията и природата, за да създаде по-добро бъдеще за този здравословен зеленчук, който се консумира по целия свят. Сътрудничеството между Syngenta и Four Growers може да доведе до по-бърз напредък в отглеждането на културите, намаляване на  загубите и по-доволни производители и потребители.

Намаляване на разходите за труд

Днес доматите се берат с ръце от хора, което представлява значителна част от разходите за производство – до 30% от общата стойност. Освен разходите, производителите се сблъскват със затруднения при намирането на достатъчно работна ръка. С влошаващата се ситуация, те се нуждаят от решения, за да гарантират снабдяването с домати.

Тук идва роботизираното реколтиране

„Използването на роботика в земеделието ще ни позволи да консумираме по-качествени, по-здравословни и по-достъпни плодове и зеленчуци“, обясни Брандън Контино, изпълнителен директор на Four Growers. „За разлика от другите машини, които виждаме на полето днес и които берат всички плодове (узрели или неузрели), при Four Growers роботиката и изкуственият интелект ни позволяват да берем плодовете индивидуално, така че да са само тези, които са напълно узрели.“

Роботика в научните изследвания за домати

За оптимизиране на ефективността на роботизираното бране, производителите се нуждаят от комбинация от интуитивна машина и растения, проектирани да са съвместими с нея. Затова Syngenta включва роботика в етапа на научни изследвания и разработки, за да селектира структури на растенията, които най-добре се съчетават с машинното бране.

„Syngenta разработва сортове за бъдещето на нашите производители, затова трябва да разберем как ще управляват своята дейност след пет или десет години“, обяснява Каагман. „Ще се уверим, че когато производители преминат към роботизация в голям мащаб, ще имаме сортове, които ще им помогнат да постигнат по-голяма ефективност и добавена стойност от роботизацията.“

Например, разполагането на плодовете – в днешния си вид китките от домати са из цялото растение. Някои са скрити зад стъблата и листата, някои са в стеснени китки. Тези позиции могат да затруднят роботизирания берач да идентифицира и бере плодовете. С тези познания, изследователите на Syngenta могат да избират генетичните особености, които позиционират китките от домати по оптимален начин за всички бъдещи сортове.

„Работата със Syngenta ни дава възможност взаимно да използваме знанията и технологиите си“, казва Контино. „Като комбинираме тези структури на растенията със свойствата за вкус, можем да помогнем да се създаде по-достъпен и по-вкусен домат.“

Машинното обучение за по-бързи иновации

За повечето сортове домати, които се предлагат на пазара, може да са необходими до осем години на изследвания и огромно количество данни, преди да стигнат до оранжериите на производителите. Вместо да разчитат на събирането на данни от хора, роботите и изкуственият интелект позволяват на изследователите да събират повече данни с по-висока степен на точност от всякога.

„Колкото по-добри са данните, толкова по-добре можем да изберем правилния сорт, който искаме да пуснем на пазара“, обяснява Каагман. „Тези роботи имат опции, които можем да използваме не само за реколтиране. Те броят плодовете, проверяват размера им, измерват теглото им и изчисляват общия добив. Роботът събира много данни, които досега сме събирали само с очи.“

За разлика от човешките очи, роботите не се уморяват и нямат предубеждения, така че данните са по-точни от всякога. „С над 20 камери, които гледат към растенията в реално време използваме машинното обучение“, казва Контино. „Тези данни ни позволяват да извършим анализи и да предложим най-добрите решения за отглеждането на растенията и за всяка отделна машина, които произвеждаме“.

Роботизираното прибиране на домати представлява иновативно и обещаващо решение за бъдещето на земеделието. Сътрудничеството между Syngenta и Four Growers съчетава генетиката и автоматизацията, за да създаде по-ефективно и устойчиво производство на домати, което ще бъде от полза за бизнеса и потребителите.

Вижте повече за сортовете домати на Синджента тук: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/domati

Leave a Comment