Канадски фермер е глобен с 62 000 долара заради вдигнат палец

Канадски фермер беше осъден да плати над 82 000 канадски долара (61 784 долара) обезщетение за объркване с емотикони, което съдия в Саскачеван разреши, като постанови, че изображение с вдигнат палец е достатъчно за приемане на договорни условия. Случаят хвърля светлина върху значението и тълкуването на емотикони в правните споразумения.

Крис Ахтер, собственик на земеделска компания в Суифт Кърънт, Саскачеван, се озова в съдебна битка с купувача на зърнени храни South West Terminal. Спорът произтича от емоджи с палец нагоре, което Ахтер беше изпратил в отговор на снимка на договор за закупуване на лен, изпратен от купувача през 2021 г. Въпреки че имаше дългогодишни бизнес отношения, когато настъпи времето за доставка, купувачът не получи ленът. Това несъгласие подтикна търсене на правни прецеденти, за да се определи значението на емоджито с вдигнат палец.

Случаят повдигна въпроса дали емотикони могат да означават приемане на договорни условия.  South West Terminal твърди, че емоджито с вдигнат палец на Ахтер показва съгласие с договора, докато Ахтер твърди, че е използвал емоджито единствено, за да потвърди получаването на договора, а не за да покаже, че приема. Съкратеното решение на съда силно се позовава на емоджито с вдигнат палец, като съдия T. Кийн в крайна сметка постанови, че емоджито представлява одобрението на фермера за договора. Кийн заяви, че емоджито с палец нагоре отговаря на изискването за подпис, считайки го за валиден израз на съгласие, произхождащ от уникалния мобилен телефон на Ахтер.

В резултат на това Ахтер получи глоба да плати обезщетение от над 82 000 канадски долара (61 784 долара) на Югозападния терминал.

Leave a Comment