В Германия младите картофи са 0,82 евро на едро

У нас ДКСБТ следи цените само на картофи от миналогодишна реколта

Продажбата на нови картофи в Германия е в разгара си. Цените са много високи и са значително по-високи от миналата година, а също са и над тези от рекордната 2019 г. Причината е късна реколта и доста слабо предлагане заради сушата, съобщава немското издание agrarheute.com.

картофи

В момента Долна Саксония отчита цени от 80 до 82 евро на едро – това е с 12 евро спрямо същия месец на миналата година и с 4 евро повече от рекордните цени от 2019 г. Въпреки това, тъй като предлагането се увеличава и ваканционният сезон започва, фермерите отчитат постепенно намаляване на цените на картофите .

Селскостопанската камара на Райнланд-Пфалц съобщава , че немските ранни картофи също доминират на вътрешния пазар на картофи в Южна Германия . 

Цените на младите картофи в момента на югозапад са между 82 и 84 евро за тон. Немските стоки все повече изместват вносните, отчитат от Камарата. Отчетените от фермерите добиви обаче са под средните поради липсата на валежи.

У нас картофи се продават на тържищата средно за 1,27 лв./кг, съобщава Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). В седмичните бюлетини липсва категория „млади картофи“. Данните за картофи от миналогодишната реколта са от края на миналата седмица, като в рамките на работните дни има спад от 10 стотинки или минус 7,3 на сто спрямо предходната седмица.

Картофите от тазгодишната реколта могат да бъдат закупени на дребно средно за 1,50-1,60 лева, показва проверка в магазинната мрежа.

В създадения от служебния кабинет сайт foodprice.bg последната информация е от 5 юли, когато картофите са със средна цена на дребно 1,76 лв./кг.

Leave a Comment