Тази вечер вдигат най-голямото българско знаме при прохода Рожен

От 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023

Тази вечер в 21 часа на 13 юли с тържествена церемония ще бъде вдигнато най-голямото българско знаме на най-високия в ЕС пилон на поляните при прохода Рожен. След това под него ще се завърти може би най-дългото хоро.

Височината на пилона е 111 метра, а площта на знамето 1100 кв. метра (41,11х27 м)

Празничната програмата ще стартира в 18,00 ч.  с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските  поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.

Над 400 реконструктури,  артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме. Празникът завърши с  грандиозно огнено шоу-заря. Ще бъде изпълнена любимата песен „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години.

В следващите дни – от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“.

Днес от 11 ч. се спира движението по участък от второкласния път Пловдив – Смолян. За събора ще бъде спряно движението от отклонението за курортния комплекс Пампорово до село Соколовци. Отпада забраната за движение на превозни средства над 3,5 т по пътя Пампорово – Смолян.

Leave a Comment