До 20 дни МЗХ ще има концепция за събирателните центрове за плодове и зеленчуци

След не повече от 20 дни ще имаме правилната обосновка и концепция за събирателните центрове за плодове и зеленчуци. Разработката ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Това каза снощи в парламентарната земеделска комисия заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев в отговор на въпрос, зададен от депутат.

Йоцев уточни няколко важни неща относно вижданията си за събирателните центрове.

Той каза, че те няма да са 6, както бе предложено преди повече от година и половина от „Продължаваме промяната“, а ще са множество.

За създаването им са заделени 15 милиона лева, които няма да стигнат дори за изграждането и оборудването на един център.

Първата и най-важна стъпка е да се определи правилната локацията на въпросните центрове. Това е от голяма значение, тъй като сме свидетели на изградени и неработещи тържища – в Огняново, Сливен и Хасково, даде пример Александър Йоцев.

Най-ценното в центровете няма да са сградите, а оборудването, което всъщност е скъпото перо в създаването им.

Когато след общественото обсъждане се изчистят спорните моменти, трябва да бъде заложен далеч по-голям бюджет, за да се изпълни решението да има събирателни центрове.

Александър Йоцев вярва, че центровете ще послужат като база за кооперирането на производители и преработватели, защото именно така са създадени кооперативите в западните държави. Според него, когато един кооператив се роди, той ще поиска да купи от държавата изградения център.

Leave a Comment