От днес сделката за износ на украинско зърно не действа

Днес изтече срокът на действие на сделката за зърно, договорена между враждуващите Русия и Украйна с помощта на Турция и ООН.

Вчера от пристанището на Одеса в Южна Украйна потегли вероятно един от последните кораби, които получиха разрешение да пътуват в рамките на сделката за Черно море. По данни на Организацията на обединените нации (ООН) той е натоварен с повече от 15 000 тона рапица, съобщи БТА.

След като започна войната, Русия блокира украинските черноморски пристанища в продължение на месеци, възпрепятствайки износа на зърно по море, което породи опасения за рязко покачване на цените или глад в някои региони. Преди войната Украйна беше един от най-големите доставчици на зърно в света.

В резултат на сделката Украйна успя да превози милиони тонове през Черно море.

Русия отказва да регистрира нови кораби от 27 юни и срокът на инициативата изтича днес, освен ако Москва не се съгласи да го продължи.

Говорител на ООН заяви в петък, че генералният секретар Анотниу Гутериш чака да получи отговор от руския президент Владимир Путин на предложение за продължаване на сделката.

В телефонен разговор Путин е казал на президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, че ангажиментите за премахване на пречките за експорта на руски храни и торове все още не са били изпълнени, съобщи Кремъл.

Русия многократно е заплашвала, че ще прекрати участието си в сделката, договорена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 година. Кремъл настоява за облекчаване на санкциите върху износа на руски храни и торове, но твърди, че това условие не е изпълнено.

Leave a Comment