Русия пое контрола над Данон и Карлсберг

Акциите им са прехвърлени на Росимущество със заповед на президента Путин

Русия пое контрола над руските филиали на френския производител на кисело мляко Данон и датската бирената компания Карлсберг.

Звената са поставени във „временно управление“ на държавата с нова заповед, подписана от руския президент Владимир Путин.

Москва въведе правила по-рано тази година, които й позволяват да конфискува активи на фирми от „неприятелски“ страни, съобщава Би Би Си.

Данон и Карлсберг бяха в процес на продажба на своите руски операции.

Заповедта от неделя поставя акциите на Данон Русия и пивоварните Балтика, собственост на Карлсберг, под контрола на руската агенция за имоти Росимущество.

Данон, която започна процеса за продажба на руския си бизнес миналия октомври, заяви, че „в момента проучва ситуацията“.

Фирмата добави, че се „готви да предприеме всички необходими мерки, за да защити правата си като акционер в Данон Русия и непрекъснатостта на дейността в бизнеса“.

Carlsberg заяви, че не е получил „никаква официална информация от руските власти относно президентския указ за последствията за Пивоварни Балтика.

Датският пивовар каза също, че е завършил „продължителен процес“ за отделяне на руското звено от останалата част от компанията. Миналия месец компанията подписа споразумение за продажбата на Baltika Breweries, но все още не е приключила сделката.

„След президентския указ перспективите за този процес на продажба вече са много несигурни“, се добавя в него.

През април Путин подписа заповед, позволяваща на Русия да поеме временен контрол над чуждестранни активи в отговор на действията на САЩ и други страни, които според Русия са „недружелюбни и противоречат на международното право“.

Също през април беше обявено, че руските звена на две енергийни компании – германската Uniper и Fortum от Финландия, са поставени под държавен контрол.

Подразделението на Данон в Русия е най-голямата млечна компания в страната с около 8000 служители.

Беше изчислено, че продажбата на бизнеса ще доведе до удар от 1 милиард евро (1,1 милиарда долара; 860 милиона британски лири) за Данон.

Междувременно дъщерното дружество на Карлсберг – Балтика, произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в Русия, с 8400 служители в осем завода, според уебсайта на Carlsberg.

Leave a Comment