В Русе има 156 производители със стопанства до 2 дка. Не е установено да търгуват вносни плодове и зеленчуци

В област Русе регистрираните стопани на плодове и зеленчуци със земеделска площ до 2 декара са 156 на брой. Тези с 2 до 10 декара са 147, а производителите с над 10 декара са абсолютно мнозинство като наброяват 322-ма.

В област Видин общият брой на производителите на плодове и зеленчуци е 169, от които 31 са със стопанства до 2 декара, 48 са с от 2 до 10 декара, а 90 отглеждат стоката си върху повече от 10 декара.

Тази справка предоставя Министерството на земеделието в отговор на въпрос на депутата Любен Иванов.

Той се интересува как министерството следи за интересите на реалните производителите, който се конкурират с внесена от Румъния продукция, продавана на пазарите като родна. Продавачите са регистрирани с минимални площи като земеделски производители. Те представят румънската стока като произведена от тях и така осъществяват нелоялна конкуренция, според депутата. Той цитира реални производители, които твърдят, че мними земеделци с по декар-два продават стотици тонове плодове и зеленчуци, които всъщност на румънски.

В писмения отговор на министъра на земеделието Кирил Вътев се посочва, че между страните, членуващи в ЕС, се извършва свободно движение на храни, в това число и на плодове и зеленчуци. Те влизат без граничен ветеринарен или здравен контрол.

Контролът на вътрешния пазар е непрекъснат и се извършва от БАБХ, като в случая няма значение произходът на стоката.

БАБХ в Русе и Видин е извършила от началото на 2023 г. над 200 проверки на обекти, предлагащи на едро и на дребно плодове и зеленчуци. Липсват данни за „нерегламентирана дейност от страна на земеделски производитеи, които да бъдат подложени на по-учестен официален контрол“, посочва в отговора си Кирил Вътев.

Leave a Comment