Цените на пшеницата се повишиха рязко заради блокирания износ на Украйна през Черно море

От 0:00 часа днес Русия ще счита всички кораби, плаващи по Черно море към украинските пристанища, за потенциални превозвачи на военни товари

Пшеницата поскъпна за ден с над 8% в Европа и в САЩ

Рязко поскъпване на пшеницата на световните пазари бе регистрирано вчера, след като Русия заяви, че ще третира корабите, насочващи се към украинските пристанища, като потенциални военни цели, съобщи Би Би Си.

Тази седмица Москва се оттегли от сделката, която гарантира безопасно преминаване на зърнени пратки през Черно море.

Говорител на Белия дом обвини Русия, че планира да обвини Украйна за атаките срещу цивилни кораби.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще се върне незабавно към споразумението за зърното, ако исканията му бъдат изпълнени.

Те включват повторно свързване на руската земеделска банка към глобална платежна система.

След въздушни удари около Одеса тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено е насочена атаките към инфраструктурата за износ на зърно и е изложила на риск уязвимите страни.

Киев призова други страни в Черноморския регион да се намесят, за да осигурят безопасното преминаване на товарни кораби.

„От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички кораби, плаващи по Черно море към украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари“, каза руското министерство на отбраната.

„Държавите, които стоят зад такива кораби ще се считат за участващи в украинския конфликт на страната на режима в Киев“, се добавя в него.

Цените на пшеницата на европейската фондова борса скочиха с 8,2% в сряда спрямо предишния ден до 253,75 евро за тон, докато цените на царевицата се повишиха с 5,4%.

Фючърсите на американската пшеница скочиха с 8,5% в сряда, най-високото си дневно покачване от непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза, че ударите са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили значителни части от инфраструктурата за износ на зърно.

Русия започна да атакува пристанищата на Украйна в ранните часове на вторник в рамките на часове след оттеглянето си от сделката за зърно.

Анализаторът на Марекс Кепитъл Чарли Сернатингер каза, че заплахата от този вид ескалация може да „прекъсне всички доставки на зърно по вода от Черно море, както руски, така и украински“, което би причинило ситуация, подобна на тази в началото на войната.

Джим Герлах, президент на A/C Trading, каза: „Нещата отново се нажежиха в Украйна. Там има истинска стрелба и никой няма да се намеси в това.

„Това е кошницата с хляб на Европа и спедиторите се изтеглят.“

В сряда Путин обвини Запада, че използва сделката за зърно като „политическо изнудване“.

Москва също обвини Украйна, че използва черноморския зърнен коридор за „бойни цели“. Русия удари черноморските пристанища на Украйна, след като предполагаема атака с дрон по море повреди морския мост към Крим в понеделник.

Leave a Comment