Кирил Вътев: Българската инфраструктура не може да поеме трафика с украинското зърно и храни

Заедно с Полша, Румъния, Унгария и Словакия искаме от ЕК да бъдат удължени ограниченията за селскостопански продукти от нападнатата държава

Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки за украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно.

Това заяви за БТА в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна.

По думите на министъра България има проблем само с три продукта.

„Това е доста сложен политически въпрос, не е достатъчно на нивото на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са само със слънчоглед и слънчогледово нерафинирано масло, и сухо със мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, посочи министърът.

Той коментира и излизането на Русия от черноморската сделка.

„От тук тръгна проблемът – Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество“, посочи Кирил Вътев.

Той добави, че затова ще се търси съдействие от Гърция и Хърватия за ползване на техни пристанища. „Проблемът е международен и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната държава. Нейните големи предприятия за преработка на слънчоглед в момента са извън производствена възможност и от тук тръгва вече големият проблем, тъй като в световен мащаб производството на слънчогледово масло е съсредоточено в Украйна, Румъния и България“, заяви земеделският министър.

По думите му България е един от големите производители на слънчогледово масло. Износът се е увеличил значително.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „Открий го! Местното вино“ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния представят своите продукти на 25 щанда в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

Изложението е организирано по международния проект „Открий го! Местното вино“ на сдружение „Местна инициативна група (МИГ) Троян, Априлци, Угърчин“ и се финансира по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от ПРСР 2014 – 2020 г. В него си сътрудничат три местни инициативни групи от България и четири от Румъния, като за българските партньори по проекта са финансирани дейности за 568 038 лева.

Министър Вътев разговаря с участниците от България и Румъния – 15 винарни, производители на местни храни, месо, сирене, хлебни и сладкарски изделия, които са представени в 25 шатри в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в село Орешак, и пожела успех на събитието и на всички изложители.

Leave a Comment