На 24 юли е роден магьосникът Александър Дюма – баща

На 24 юли 1802 г. се ражда Александър Дюма – писателят, който владее магията да държи читателя в плен на романите си дотогава, докато не стигне най-последната точка. Минавали са дни и нощи, през които тийнейджърите прекарват над книгите, хванати за носа от увлекателните истории, за който разказва Дюма.

Александър Дюма остава половин сирак още на 4 години, когато баща му умира. Впрочем бащата е рожба на френски маркиз и неговата чернокожа робиня.

Майката на Александър Дюма – Мария-Луиза, му разказва увлекателни истории от живота на баща му Томас-Александър Дюма като генерал в армията на Наполеон. Това, заедно с книгите, който Александър изчита като дете, развиват въображението му и вкуса към героизма, находчивостта, любовта, достойнството, коварството и всичко, което по-късно откриваме в книгите му.

Благодарение на авторитета, съпътстващ фамилията Дюма, той заминава за Париж, за да работи като секретар на могъщия тогава Луи-Филип, орлеански херцог. Междувременно започва да пише театрални пиеси, които стават толкова популярни, че Александър Дюма вече може да се отдаде на писателство, което го издържа.

Той харчи повече, отколкото печели.

Сключва брак с актрисата Ида Ферие, когато е на 34 години, но женкар по природа Дюма има безразборни връзки с други жени. Известно е, че е създал поне три незаконно родени деца, едното от които е Александър Дюма – син.

Авторът на „Граф Монте Кристо“, „Тримата мускетари“, „Кралица Марго“, „Виконт дьо Бражелон“ и още много други романи, разкази и сценарии живее безгрижно, когато предишният му работодател Луи Филип става крал на Франция след Юлската революция. Когато кралят е свален от власт и на негово място се възкачва Наполеон III, Дюма изпада в немилост и заминава за дълги години в Русия и в Италия.

Писателят умира на 5 декември 1870 г., когато е на 68 години. Погребан е в родния си град Вийер Котре.

През 2002 г. по нареждане на президента Жак Ширак тялото на писателя е ексхумирано и с пищна церемония и държавни почести е преместено в Пантеона в Париж – мавзолеят за великите французи.

Leave a Comment